Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

05-11-17

Vertraagd Stilleven Dorien De Vylder

images.jpg


 

https://www.youtube.com/watch?v=NPhin2hXqtw

Vertraagd Stilleven

Dorien De Vylder

ISBN : 9789460015885

uitgeverij Vrijdag

2017

Onontkoombaar/

Je hoopt wat op, geeft gestalte/

aan wat je graag wilt: een kasteel, een samenleving/

En als je zand een vorm geeft, zijn schaduw ook./Op je eigen schasuw heb je geen vat./

De gedaante platstrijken : onmogelijk/

Dorien De Vijlder publiceerde al in vele literaire tijdschriften waaronder het online magazine “het gezeefde gedicht” van dichter des vaderlands Charles Ducal. Ze won ook el vele prijzen waaronder Soet. Ze stond in de finale van Frappant TXT. Hieruit mag blijken dat ze een feest is om te beluisteren en om te lezen. Ze is graag gezien op podia over gans Vlaanderen. Ze mocht in Gent al een paar keer artiesten uitnodigen in de cultuurloft waar ze oa met Antje de Boeck op het podium stond.

Ze was kapitein van Team Gent op slamons en Friends 2015, het grootste poetryslam evenement van Europa waar haar team het onder andere moest opnemen tegen wereldkampioen Harry Baker.

Alle gedichten voor deze debuutbundel vonden hun oorsprong in een reis naar Andalusiê. Ze spelen zich allemaal af op een beperkte plaats: een zandvlakte aan een rivier, in de nabijheid van een stad. Daar zat zij, en daar observeerde zij, en dat verwerkte zij in woorden die gedchten vormdenik. De ene keer keek zij richting stad, de andere keer richting rivier. En die impressies heeft ze verwerkt. Tot zinnen. En herwerkt tot er regels overbleven met sobere beeldspraak, sober taalgebruik, een sobere verhaallijn. Vertraagd Stilleven bevat 36 gedichten en ze vloeien mooi over in mekaar van Het Nulpunt tot Vormeloos. Elk gedicht is een kantetekening in de filosofie van een leven. En die kanttekeningen vormen vrage, dialogen, monologen en gedachten. Van haast intiem tot juichend.

Vertraagd Stilleven is een heel intense ontmoeting met taal en het observeren.

André Oyen

00:00 Gepost in BOEKEN, Poëzie | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.