Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

06-11-17

Rutger van Zeijst, 'De autocraten'

9789492754011.jpg


Rutger van Zeijst, 'De autocraten'

AN nummer : 9789492754011

 

Uitgever : Uitgeverij Brooklyn

2017Ik vertelde haar hoe weinig ik me van de toekomst voorstelde. Bijna dertig jaar, mislukt jurist, met een saaie en perspectiefloze baan als corrector in het vooruitzicht, had ik weinig hoop op vreugde of zelfs maar vermaak in de komende jaren.

Aart Hoekman, oud-redacteur van Sdu en Atlas Contact, is een eigen literaire uitgeverij begonnen: Brooklyn.

Hoekman werkte na zijn vertrek bij Atlas Contact in 2012, als gevolg van een reorganisatie, als freelancer. De hernieuwde kennismaking met een oude studievriend spoorde hem aan een literaire uitgeverij te beginnen.

De nieuwe uitgeverij legt zich toe op lievelingsboeken van ervaren lezers waar andere nog nooit van hebben gehoord, en verborgen prachtboeken die bijvoorbeeld maar een druk hebben beleefd en die al generaties lang niet meer leverbaar zijn.

De eerste aanbieding van Brooklyn is De autocraten van Rutger van Zeijst – een studentenroman uit 1961.

Rutger van Zeijst werd op 7 juli 1930 geboren in Apeldoorn.

Hij behoorde tot de eerste leden van de sociëteit Olofspoort, die naar het Utrechtse voorbeeld van Prometheus in 1951 werd opgericht, en nam meteen een zeer actief aandeel in het clubleven. Hij en Aad Nuis waren de oprichters van Kaas en Brood, het tijdschrift van deze vereniging. Nu had hij zijn eigen, veredeld Cratera tot zijn beschikking. Vandaar maakte hij de stap naar Propria Cures met een zelfanalyse getiteld ‘Ik als ik’, die op 17 januari 1953 werd geplaatst. Onder talloze schuilnamen schreef hij schertsgedichten en kolderproza.

De autocraten werd vóór oktober 1962 tijdens de lange Veluwse avonden geschreven. En het kan gezien kan worden als een sleutelroman over Propria Cures.

Zijn vader was van huis uit boekbinder, maar zou zich als fabrikant van beplakte kartonnages weten op te werken tot een middelgrote ondernemer.Toen uitgeverij De Arbeiderpers in de jaren zestig de Grote ABC-pocketreeks introduceerde, publiceerde ze bij aanvang werk van George Orwell, Louis Paul Boon en Simon Vestdijk. De vierde titel uit de reeks werd 'De autocraten'. Een roman die destijds mocht rekenen op de nodige kritische bijval, maar desalniettemin snel wegzonk in de vergetelheid.

Deze roman bevindt zich in dezelfde categorie van W.F. Hermans' 'Onder professoren' of A. Alberts 'De vergaderzaal' want ze zijn alle drie er op toegespitst om de taal en mentaliteit te schetsen die gehanteerd wordt wanneer mensen samenkomen om te vergaderen.

Piet Aukes is 29 jaar, gesjeesd student in de rechten, wees, failliet en zit zonder werk. Zijn rijke verloofde heeft hem de bons gegeven. En hij is nog lang niet bevrijd van de invloed van het studentenleven.

Hij probeert een bestaan voor zichzelf uit te bouwen als journalist. Hij komt terecht op de redactie van DP, een blad dat zichzelf in de markt plaatst als kwaliteitstijdschrift. De redactie blijkt echter een vezamelpaats te zijn voor gekonkel terwijl onverschilligheid hoogtij viert. Ruzie is dan ook het hoofdingrediënt van De autocraten. De leden van de Dicta Probantia-redactie zijn in verbitterde gevechten met elkaar gewikkeld.'De autocraten' is een geniale en tijdloze persiflage waarin individuen moeiteloos als kameleons reageren en met een demonische macht argumenten, bewijzen en redeneringen hanteren om toch maar het eigen vege lijf te redden.

André Oyen

17:10 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.