Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

08-11-17

Enkel tegen enkel Karim Schelkens

images (4).jpg
Enkel tegen enkel

Karim Schelkens

Uitgever: Vrijdag, Uitgeverij

Nederlandstalig 9789460015878 oktober 2017

BRAGA/

dakpunt met merel, hese jazz/

als parachute om een onrustige/

valavond te breken/

het oude verhaal, versleten/

klavier tikt als een wasbord/

over regelloze zuiderse dagen/

terwijl verderop in kroegen dieventalen/

kapotte ramen beslaan, hun refreinen/

een fado afgedicht met plakband/

Karim Schelkens (Lier, 1977) is hoofddocent religiegeschiedenis aan de Universiteit Tilburg. Hij is tevens als gastprofessor verbonden aan de onderzoekseenheid Geschiedenis van Kerk en Theologie van de Faculteit Theologie en Religiewetenschappen, KU Leuven. Daarnaast is hij sinds 2013 secretaris-generaal van de European Society for Catholic Theology. Hij was postdoctoraal onderzoeker van het FWO-Vlaanderen enpromoveerde in 2007 op een proefschrift over de openbaringsdoctrine van het Tweede Vaticaans Concilie, dat bekroond werd met de Charles de Clercq-prijs van de Koninklijke Vlaamse Academie voor Wetenschappen en Schone Kunsten.

Hij doorliep vervolgens een postdoctorale studie aan de Faculté des etudes supérieures van de Université Laval (Canada), waar hij zich verder specialiseerde in de problematiek van de hermeneutiek en de receptie van Vaticanum II. Over dit concilie publiceerde hij meerdere monografieën en verzorgde hij kritische bronnenedities, waaronder dagboekedities van Edward Schillebeeckx, Gerard Philips en Maxim Hermaniuk.

In 2015 publiceerde Schelkens samen met Jürgen Mettepenningen een biografie van kardinaal Danneels. Momenteel is hij directeur van het Cardinal Willebrands Research Center aan de Universiteit Tilburg en bereidt hij een academische biografie voor van kardinaal J.G.M.Willebrands.

Schelkens publiceerde verzen in het e-zine Meander en in het Nijmeegse poëzietijdschrift Op Ruwe Planken. In het voorjaar 2017 verscheen een bibliofiele bundel van zijn hand bij de Nederlandse literaire uitgeverij Vleugels, onder de titel Verlangen naar beitels).

De bundel Enkel tegen enkel laat ons reizen door steden, plekken, gedachten en abstracties en geschreven woorden. De stijl lijkr heel spaarzaam, maar bevat wel een broze schoonheid. Het zijn niet direct podiumgedichten, maar wel overpeinzingen met een dubbele laag die je met je ziel savoueert. Enkel tegen enkel bestaat uit drie delen: Plekke, Sprake, en Schrijve.

In Plekke komen steden en ruimtes aan bod van Parijs tot tuin en woestijn, die de dichter heel apart bekijkt en doorleeft. In Sprake is de taal de lokvogel om mooie zinnen als' het is hoe ik , in zachte tongval mij voorzichtig om je woorden sluit', te laten schitteren.

Schrijve gunt ons dan weer een aparte inkijk in 'de kwartmaat van het schrift'.

De drie delen samen vormen een harmonieus geheel waarin de kracht van observen, creativiteit en verbeelding centraal staat.

Een heel mooie bundel die rust en onthaasting uitstraalt.

André Oyen

 

00:00 Gepost in BOEKEN, Poëzie | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.