Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

14-10-17

Wanneer de goden lachen : Jack London

index (23).pngWanneer de goden lachen : Jack London ; samengesteld, ingeleid en vertaald door Hans Dütting
Uitgeverij Aspekt in 2017 
190 pagina's 9789463381307 februari 2017

Ze beschrijft hem als een jonge man met grote blauwe ogen, donkere wimpers, en een mooie mond, die als hij lacht de afwezigheid van een paar voortanden verraadt; het
voorhoofd, de neus, de lijn van de wangen en de massieve hals zijn Grieks. Zijn lichaam geeft de indruk van sierlijkheid en atletische kracht. Hij draagt een grijs pak en een soepel wit hemd met een vaste boord en een zwarte das.
Tussen Jack London en haar ontstaat een stormachtige vriendschap,die waarschijnlijk platonisch is gebleven en die nog wordt verstevigd door hun woeste discussies over sociale, economische en feministische kwesties.
Eerder verschenen bij Aspekt in vertaling van Hans Du¨tting de boeken De witte stilte (verhalen) en de omvangrijke ecologische roman De Vallei van de Maan. Daarnaast is Du¨tting de schrijver van zijn
eerste Nederlandse biografie: Jack London, piraat, minnaar, schrijver en genie.

Jack London, de avontuurlijke globetrotter en geniale story-teller, overleed op 22 november 1916. London genoot slechts beperkt scholing, was grotendeels autodidact, monsterde in 1893 aan op een walvisvaarder en voer naar Japan. Vier jaar later trok hij als gouddelver naar Klondike. Het woeste landschap en het ruige leven van Alaska leverden hem stof voor zijn eerste verhalen, die hij vanaf 1898 begon te publiceren. Zijn bundel The Son of the Wolf (1900) had groot succes. Kort daarna publiceerde hij een aantal dierenromans, waaronder het bekende The Call of the Wild (Roep van de Wildernis, 1903) en White Fang (Witte Hoektand, 1906). "White Fang" gaat over een wolf die langzaam een trouwe hond wordt en "Call of the Wild" over de sledehond Buck die een soort natuurlijke leider van een wolvenhorde wordt.

London was een verwoed lezer en werd sterk beïnvloed door denkers als Karl Marx, Charles Darwin, Herbert Spencer en Friedrich Nietzsche, hetgeen vooral blijkt uit de heroïsch-individualistische levenshouding van de meeste van zijn hoofdfiguren: vaak zijn het natuurlijke leiders.

Gedurende zijn hele leven besteedde London veel aandacht aan sociale en economische vraagstukken. Een verblijf in Londen leverde stof voor The People of the Abyss (1903), een sociologische studie over het leven in de Engelse hoofdstad. The war of the classes (1905) en The Human Drift (1917) zijn verkapte (sociaal) politieke pamfletten.
Londons oeuvre is zeer omvangrijk, maar ongelijk van kwaliteit. Reeds tijdens zijn leven was hij enorm populair. Hij stond niet alleen bekend om zijn werk, maar ook om zijn onstuimige leven. Zijn persoonlijke problemen komen aan bod in de semi-autobiografische roman Martin Eden (1909), die uiteindelijk eindigt met de zelfmoord van de hoofdpersoon.
London overleed in 1916 op zijn ranch te Glenn Ellen, met vergiftigingsverschijnselen. Aangenomen werd dat hij zelfmoord pleegde, maar bij deze verklaring worden ook vraagtekens gezet: mogelijk leed hij aan ernstig nierfalen, mede ten gevolge van zijn alcoholmisbruik.
Nog altijd heeft hij in de hele wereld een groot en enthousiast lezerspubliek. Zijn werk bestaat onder andere uit romans en novellen, maar ook uit politieke pamfletten, brieven en korte verhalen. Hans Dütting, heeft een selectie gemaakt van zeven verhalen uit het omvangrijke oeuvre van Jack London en hier gebundeld, samen met een uitgebreide biografie en introductie. Deze selectie toont wel overtuigend aan waarom zijn verhalen eeuwigheidswaarde hebben. Vooral het titelverhaal is een juweeltje van zijn onvergankelijke vertelkunst.
Jack London komt op een mooie manier teug tot leven in deze rijke biografie annex verhalenbundel.
Om enig inzicht te geven in het rijke leven van de auteur heeft Dütting ervoor gekozen het leven van London in chronologie te schetsen alvorens aan zijn eigenlijke werk te beginnen. Dit vormt een mooie introductie op de man en zijn werk. Daarnaast schetst Dütting zijn eigen visie op London, die hij een arbeidersklasse-held noemt.

André Oyen

00:04 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.