Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

09-10-17

De Studente Elise Wuyts

9200000075700176.jpg


De Studente

Elise Wuyts
2017

Uitgeverij Vrijdag, 
ISBN9789460015625 ,


Ze speelde de rol die mensen van haar verwachtten, won hun hart en leek oprecht met hen begaan. Als ze echter hun rol hadden vervuld, liet ze hen vallen als een baksteen. En het leek haar niets te doen. Zodra iemand geen functie meer had, zag ze niet in waarom ze hem nog in de buurt moest houden. Zou dat ook mijn lot zijn? Ik had er slechts het raden naar. Nogmaals werd ik eraan herinnerd dat het gevaarlijk was om me te hechten aan dit mooie wezen. En nogmaals besefte ik dat het daar al veel te laat voor was.
Elise Wuyts (22) is studente geneeskunde en rijfde met haar debuutroman ‘De studente’ meteen een plaatsje op de shortlist van de Bronzen Uil, een prijs voor het beste literaire debuut, binnen.
Zij neemt ons mee naar het preutse victoriaanse Engeland van1882. De Studente is jong en ze is ambitieus. Ze klopt aan bij een dokter die in afzondering leeft op het Engelse platteland, waar hij zich teruggetrokken heeft na een mysterieus voorval in Londen waar hij werkte als docent met grote faam. Dokter heeft met nieuwe, radicale ideeën baanbrekend werk verricht in de geneeskunde en de anatomie. Hij ontvangt regelmatig studenten, mannen, die bij hem gedurende korte tijd bijles volgen om zo extra kennis op te doen. Maar de Studente (voornaam onbekend) is een vrouw die een verleden met zich mee draagt en ook nog tegen seksistische vooroordelen moet opboksen.Vrouwen konden toen nog maar net een opleiding tot arts volgen die speciaal voor hen werd ingericht. Het beroep uitoefenen als vrouw was nog zo goed als onmogelijk. Maar de Studente laat zich hierdoor niet tegenhouden en ze zal en wil bijles gaan volgen bij hem de Dokter( ook zonder voornaam) die ze al heel vroeg adoreerde omwille van zijn revolutionaire anatomieboeken.
Als ze bij hem aan de deur staat, kan hij niet anders dan haar haar zin te geven. Net zoals enkele mannelijke studenten vóór haar zal ze enige tijd in zijn huis verblijven. Maar dan onstaat er een ondoorgrondelijke, intieme relatie tussen de Studente en de Dokter, waarbij machtsspelletjes voortdurend de overhand nemen en de rollen omgedraaid worden: leerling wordt meester en omgekeerd. De dokter is een man die niet direct overloopt van beminnelijkheid, maar de studente is ook verre van een doetje en ze weet zowat iedereen haar richting in te manipuleren. Beide protagonisten lijken zich echter wel te laven aan machtsspelletjes met een nogal flink doorgedreven erotische ondertoon.
Totdat demonen uit het verleden zijn definitieve schaduw over deze toch wel uitzonderlijke relatie werpt.
Het verhaal van De studente is op een zéér originele boeiend manier opgebouwd in de vorm van een dagboek van de studente, en de dokter die er dan een boek rond maakt en haar dagboek als het ware daarin verweeft.
Het is een boek dat door zijn sterk geconstrueerd verhaal, een stevig plot met erotische spanning de lezer doet glunderen en genieten.

André Oyen

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.