Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

08-10-17

De Diepslaper Manuel Kneepkens

index (21).png


De Diepslaper - verhalen (2017, Manuel Kneepkens

Fonds Liverse, Uitgeverij

Druk 1

Uitgavedatum 01/03/2017

Pagina's 350

9789491034978

Thuis kwam ik diep in de nacht. De koffer liet ik onuitgepakt in de huiskamer staan. Moe kroop ik naast mijn al slapende geliefde in bed. ’s Ochtends werd ik wakker van een ijselijke schreeuw.

'Help, Servaas, kom gauw!' De stem van mijn echtvriendin. Ze had mijn koffer geopend om de was er uit te halen. En, daar triomfantelijk tussen mijn vuile onderbroeken prijkte… de pad Pinochet!

M.M.M. (Manuel) Kneepkens (Heerlen, 26 februari 1942) is een Nederlands dichter, publicist, politicus en jurist-criminoloog.

In 1971 vertrok hij naar de Erasmusuniversiteit in Rotterdam. Daar was hij 23 jaar docent strafrecht en criminologie. Hij trok de aandacht met activiteiten voor de Coornhert-Liga, waarvan hij deel uitmaakte van 1973 tot 1984. Kneepkens was in 1985 ook mede-organisator van het Tribunaal voor de Vrede over de kruisrakettenkwestie.Van 1992 tot 1994 was hij partijvoorzitter van De Groenen.

Vanaf 2002, met de komst van Leefbaar Rotterdam, zijn er roerige jaren geweest, mede doordat Kneepkens zich sterk keerde tegen Pim Fortuyn. In zijn twaalf jaren als raadslid trachtte Kneepkens ‘enige poëzie in de gemeenteraad te brengen’. Soms deed hij dat door een motie in dichtvorm voor te lezen. De twee bekendste ideeën die brede politieke steun verwierven zijn de markering van de Brandgrens Rotterdam en het Marten Toonder-monument. M.M.M.Kneepkens heeft veel betekend voor de positie van Rotterdam in cultureel opzicht. Zo is hij onder andere stichter en mede-oprichter van de poëziebank, 'de bank voor al uw geestelijk kapitaal, een bank die niet kan omvallen'. Hierin kon elke levende Nederlandstalige dichter één met de hand geschreven gedicht opslaan, 'als waardepapier voor altijd'. Op 17 september 2010 werd de Poëziebank bij literair café Tsjechov in Rotterdam-Katendrecht feestelijk in gebruik genomen door centraal bankier en toen president van De Nederlandsche Bank, drs. Nout Wellink.

In 2006 eerde de stad Rotterdam Kneepkens voor zijn verdiensten met de Wolfert van Borselenpenning. Op 28 oktober 2012, de verjaardag van Erasmus, onderscheidde het comité Erasmus, Icoon van Rotterdam hem met de Lof-der-Zotheidsspeld.

Tot 2016 was hij o.a. mederedacteur bij de website Rotterdam Vandaag & Morgen en columnist van het VNG-magazine, maandblad van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Momenteel schrijft hij voor Stadslog 010 en verzorgt hij voor Literair Heerlen de Noordermaasberichten. En nu debuteert hij als proza schrijver met elf korte verhalen, het titelverhaal "De Diepslaper" en vijf sprookjes. In zijn jaren als raadslid in Rotterdam stond Kneepkens bekend als de man met de meest fantasierijke voorstellen, en deze fantasierijkdom komt in deze bundel weer helemaal terug. Verrassende wendingen en plots, verre reizen, inderdaad de kracht van de verbeelding van deze schrijver is fenomenaal. Het is een bijzondere bundel van sprookje tot wrange realiteit.

André Oyen 

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.