Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

30-09-17

Coëlho Zakwoordenboek der Geneeskunde

content.jpg


Coëlho Zakwoordenboek der Geneeskunde

Auteur: A.A.F. Jochems F.W.M.G. Joosten

Uitgever: Springer Media B.V.

Nederlandstalig 1100 pagina's 9789036813532 september 2016

Alle productspecificaties

Samenvatting

Het Zakwoordenboek der Geneeskunde werd tussen 1937 en 1946 samengesteld door dokter M.B. Coëlho onder de titel Practisch verklarend zakwoordenboek der geneeskunde.

Na zijn overlijden in 1947 werden de 3e en 4e druk verzorgd door dr. P.H. van Rooijen. Van 1956 tot 1989 werden de 5e tot en met de 23ste druk bewerkt door

de arts G. Kloosterhuis.

Vanaf de 24ste druk is de bewerking in handen van drs. A.A.F. Jochems, medisch bioloog/oud-docent en drs. F.W.M.G. Joosten,verpleegkundige/arts/docent.

In de loop der jaren heb ik heel wat rode boekje. En dan bedoel ik niet direct dat van Mao maar wel het Zakwoordenboek der Geneeskunde – ook wel de ‘Coëlho’ of ‘het rode boekje’ genoemd – dat 40.000 medische termen en een groot aantal afkortingen bevat, waaronder veel Engelse. Door middel van verwijzingen wordt de samenhang aangegeven met andere termen en begrippen.

De duidelijke en beknopte omschrijvingen van de medische terminologie zijn geschreven volgens de nieuwe spelling van het Groene boekje van 2005. Het medisch zakwoordenboek is een zeer volledig naslagwerk; het bevat alle actuele ontwikkelingen in de geneeskunde en de biomedische wetenschappen.

In de 32 druk van dit handzame, /degelijke en volledige naslagwerk. In deze geactualiseerde druk zijn enkele duizenden nieuwe trefwoordomschrijvingen opgenomen zodat het totaal bijna 40.000 medische termen omvat. Veel trefwoordomschrijvingen hebben een encyclopedisch karakter door de uitvoerige beschrijving en door, daar waar nodig, een verband te

leggen met andere verwante medische termen.

De veranderingen of aanvullingen ten opzichte van de voorgaande druk hebben met name betrekking op de volgende aspecten:

opname van nieuwe begrippen en afkortingen op grond van actuele ontwikkelingen;

actualisering van bestaande omschrijvingen;

opname van nieuwe begrippen met betrekking tot de zorg voor ouderen;

verbeterde leesbaarheid van een groot aantal trefwoordomschrijvingen.

Medisch zakwoordenboek van Coëlho

De omschrijvingen zijn geactualiseerd, tevens zijn veel nieuwe begrippen en afkortingen toegevoegd, waaronder anticipatie, bariatrische chirurgie, DNA-chip, gamma knife, HAART, interstitiële cystitis, jaccoudsyndroom, lichtensteintechniek, metaboolsyndroom, nekplooimeting, quarantaineplasma, terminale sedatie en weaning. De leesbaarheid van trefwoordenomschrijving is verbeterd.

Het zakwoordenboek is bestemd voor iedereen die door studie of beroepshalve met de medische terminologie te maken heeft, zoals verpleegkundigen, verzorgenden, apothekersassistenten, artsen, doktersassistenten, paramedici en studenten die hiervoor worden opgeleid. Paolo Coëlho ma g het mij niet kwalijk nemen wanneer ik durf te stellen dat ik dit boek heel wat meer apprecieer dan zijn Alchemist.

André Oyen

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.