Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

28-09-17

Tegenspelers : gedichten Margarida Vale de Gato

index (16).png


 

Tegenspelers : gedichten

Margarida Vale de Gato

Uitgever: Azul Press

Nederlandstalig 52 pagina's 9789492401137 mei 2017TegenspelersWas wat wij deden zoals liefde of /

een zwijgend tasten? – beiden begerig /

en zonder morgen onderworpen aan het heden; /

was dat wij neukten een aanvaard bedrog./Omsingeling of circus, gebaar of stijl /

de daad van ons omhelzen? Oprecht /

en teder was de seks die werd gedeeld /

in een klimaat van heimelijke pracht./En welbeschouwd werd niemand misleid /

dat het het ware was – slechts de placebo /

in een overdaad die het libido versnelt./En ik, woordrijk, onbillijk, begrijp niet /

met welke ijver er niet werd gesproken, /

hoezeer ik vloeibaar wenste aan te raken./Margarida Vale de Gato (Vendas Novas – Portugal, 1973) is sinds 2007 docente Amerikaanse studies en Literair vertalen aan de Letterenfaculteit van de Universiteit van Lissabon. Ze promoveerde in 2008 op een proefschrift over de receptie van Edgar Allan Poe in de moderne Portugese poëzie. Als literair vertaalster uit het Engels en Frans publiceerde ze een imposante lijst werken, zowel proza als poëzie, van onder meer Lewis Carroll, Herman Melville, Charles Dickens, Mark Twain, Oscar Wilde, W.B. Yeats, Christina Rossetti, Nabokov, Jack Kerouac, Allen Ginsberg, George Sand, Jean Giono, Henri Michaux, Nathalie Sarraute en René Char.

Vanaf haar zestiende publiceert ze poëzie maar haar eerste bundel, Mulher ao mar (Vrouw overboord), verscheen pas in 2010. Het was een rijp debuut dat haar meteen een van de belangrijkste dichters van haar generatie maakte. Vier jaar later verscheen een uitgebreide versie, Mulher ao mar retorna (Een vrouw keert terug naar zee) en in 2016 volgde een nieuwe bundel, Lançamento (een meerduidige titel: worp, gooi, lancering, tewaterlating, maar ook inschrijving, boeking, registratie). De vrouw, de zee en liefde spelen als thema’s en in een veelheid van motieven een belangrijke rol in haar poëzie. Margarida Vale de Gato kent uiteenlopende vormen in haar werk en zij maakt als dichter gebruik van verscheidene poëtische middelen. Karakteristiek voor haar werk zijn bijvoorbeeld het minimale gebruik van interpunctie en de grote variatie in ritme en klankeffecten. Daarnaast bevatten haar gedichten veel citaten en zo schuilen er onder een schijnbare lichtheid en eenvoud altijd meerdere betekenislagen. Veel gedichten kennen hiernaast een zekere intimiteit, zo dragen alle gedichten in haar meest recente bundel Lançamento (2016) als titel een voornaam.

Vale de Gato beschouwt zichzelf als een trage, secundaire, reactieve dichter: ze schept niet vanuit het niets maar schrijft in reactie op anderen die haar aan het denken zetten. Dat levert gedichten op die worden gekenmerkt door een zekere bedachtzaamheid: zorgvuldig vormgegeven overdenkingen waarin veelvuldig citaten en allusies worden gebruikt en meerdere betekenislagen zich verschuilen onder een – vaak bedrieglijke – eenvoud en lichtheid. Zo kan 'Vrouw overboord' gelezen worden als een gedicht over verdrinking, de liefdesdaad en het schrijven van poëzie.

André Oyen

15:18 Gepost in BOEKEN, Poëzie | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.