Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

27-09-17

Te gast in Myanmar Kees van Teeffelen

index (15).png


 

Te gast in Myanmar

Kees van Teeffelen

Uitgegeven door Informatie Verre Reizen VOF 

Auteur: Aline van der Meulen Ate Hoekstra

Co-auteur: Aline van der Meulen

Uitgever: Informatie Verre Reizen Vof

Nederlandstalig 80 pagina's 97894601607  2017

Groei en vooruitgang kennen hier een prijs.

De situatie rondom de bedreigde bevolkingsgroep Rohingya in Myanmar wordt met de dag erger. ‘De manier waarop de regering van Myanmar de Rohingya uit het land verjaagt, is een schoolvoorbeeld van etnische zuivering’, aldus de VN.

En toch hebben er in Myanmar heel wat hervormingen plaatsgevonden en hebben de toeristen het land ontdekt, en begon het land razendsnel te transformeren. Tegelijkertijd vind je er ook nog veel plekken waar de tijd geen haast heeft.

Uiteraard is er in deze uitgave veel aandacht voor de politieke hervormingen die in 2015 hebben plaatsgevonden. De nieuwe democratie biedt de bevolking meer vrijheden. De censuur werd afgeschaft waardoor momenteel de hiphopscene floreert. De opheffing van economische sancties opent de deuren voor buitenlandse investeerders. Die gaan zo voortvarend te werk dat de bewakers van het culturele erfgoed alle zeilen bij moet zetten om te voorkomen dat alle koloniale panden van Yangon met de grond gelijk gemaakt worden.

Verder in deze uitgave aandacht voor religie en astrologie, enkele typische Birmese gewoonten zoals het gebruik van thanaka op het gezicht en voor eetgewoontes en speciale gerechten. Er wordt ingegaan op de betrekkingen tussen Birma en Hollandse kooplieden in de tijd van de VOC. We bieden een kijkje achter de schermen bij de Pa-O minderheid in de Shan-provincie, bezoeken in het zuidelijk gelegen Mawlamyine het beroemde meditatieklooster van Pa-Auk en zijn in Yangon getuige van het spectaculaire Waterfestival. Tot slot de rubriek 'reisinformatie' met handige tips en een boekenlijst.

Het boekje geeft tips waar je als reiziger ook echt iets mee kunt. Geen zware kost maar luchtig en relativerend. Het laat zien hoe je door het net even anders te doen méér uit je reis kunt halen.

André Oyen00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.