Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

19-09-17

De arabier van de toekomst Riad Sattouf

9200000046205082.jpg


De arabier van de toekomst

Een jeugd in het Midden-Oosten (1978-1984)

Riad Sattouf

Uitgever: de Geus

Nederlandstalig 160 pagina's 9789044537857 2017

Riad Sattouf is striptekenaar en cartoonist. In twee delen geeft de Franse tekenaar-schrijver (en filmer) een inkijkje in zijn eerste zes levensjaren die zich voornamelijk in het Libië van Khaddafi en het Syrië van Hafez al-Assad afspelen. In 1978 in Parijs geboren uit een Franse moeder en een Syrische vader die aan de Sorbonne moderne geschiedenis studeerde wordt Riad al jong in twee werelden geplaatst.

Hij tekende en schreef al diversestripboeken en regisseerde tot nu toe drie films terwijl hij aan andere meewerkte als acteur of scenarist. Voor zijn stripboeken ontving hij diverse prijzen, waaronder tweemaal de Fauve d’or van het stripfestival in Angoulême, de laatste keer (2014) voor De Arabier van de toekomst. Verder tekent hij onder meer voor Charlie Hebdo en Le Nouvel Observateur.Het succes van deze boeken (bestsellers in Frankrijk, internationale uitgaven) zal niet helemaal toevallig zijn, want het onderwerp Arabische wereld is mede dankzij IS en de situatie in Syrië actueler dan ooit.

In deel 1 van De Arabier van de toekomst (de jaren 1978-1984) kiest vader Abdel, geobsedeerd door zijn doctorstitel waarmee hij in het Midden-Oosten op aanzien kan rekenen, voor een baan aan de universiteit van Tripoli. Het gezinnetje verhuist naar Libië. Maar na een tijdje wordt bekend dat ‘Khaddafi nieuwe wetten had afgekondigd die mensen verplichtten van baan te wisselen. Leraren moesten boer worden en boeren leraar.’ De Sattoufs gaan vervroegd terug naar Frankrijk. Daarna wordt Abdel hoofddocent aan de Universiteit van Damascus. ‘Alle andere posities waren al bezet door mensen met de juiste connecties,’ vertelt hij zijn vrouw. Ze gaan wonen in het dorp van de familie Sattouf waar Riad in deel 2 (1984-1985) ook naar school gaat.

Sattouf tekent de scènes zoals hij ze zich herinnert, maar laat ook de kracht van de verbeelding flink zijn werk doen. Mooi is wel dat hij de fantasie én het oordeel door het kind dat zonder oordeel waarneemt, dat iets leuk of vreemd vindt of ergens bang voor is, laat brengen. Tekeningen met tekstballonnen geven de scènes weer. Erboven vertelt Sattouf in tekstblokjes over de politieke achtergrond van dat moment en in de tekeningen attenderen klein gedrukte woorden de lezer op een gezichtsuitdrukking, een gevoel of een geur.Sattoufs terugblik op de Arabische wereld levert een kritische en humoristische inkijk op in de Arabische cultuur. Getekend in de cartooneske tekenstijl, die je veel ziet bij Franse auteurs die voor Charlie Hebdo werkten (zoals Sattouf).

André Oyen

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.