Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

16-09-17

De vrouw met de lantaarn Cindy van de Woestijne Joep Bremmers

index (8).png


De vrouw met de lantaarn

Cindy van de Woestijne Joep Bremmers

 

Uitgegeven door De Drvkkery in © 2016

9789492170125 212 pagina's

Ieder mens is in wezen goed, maar ieders omstandigheden zijn anders.

Florence Nightingale (Florence, 12 mei 1820 – Londen, 13 augustus 1910) was een Brits verpleegkundige, sociaal hervormer, statistica en mystica.

Florence Nightingale werd in 1820 geboren in Florence. Ze groeide op in Engeland, in een rijke, aristocratische omgeving. Ze kreeg oog voor de noden van de armen in haar land en trok zich hun lot aan. Zeer tegen de zin van haar familie.

In 1853 ging ze naar de Krim om gewonde militairen te verplegen. Haar verpleegwerk inspireerde Henri Dunant in 1863 tot het stichten van het Rode Kruis. Gesteund door minister van oorlog Sidney Herbert vertrok Florence aan het hoofd van een groep van 38 verpleegsters naar Scutari (de oude naam voor een stadsdeel in het Aziatische deel van Istanboel, thans Üsküdar). Met geduld, tact en vooral veel organisatievermogen wist zij orde in de hospitaalafdeling van de Selimiye-kazerne te scheppen en bereikte dat de verzorging van gewonden aanmerkelijk verbeterde.

Terug in Engeland stichtte ze in 1856 een verpleegstersschool in Londen en schreef ze het eerste moderne handboek voor de verpleging van zieken. Nightingale - die bekend werd als de vrouw met de lantaarn doordat zij met een lamp haar nachtronden deed - legde de basis voor de huidige verpleegkunde, in een tijd waarin verpleegsters even weinig aanzien hadden als prostituees. De tweede helft van haar leven was ze zelf ziek (waarschijnlijk brucellose), wat haar niet weerhield om leiding te geven aan een team van wetenschappers. Op basis van hun onderzoek schreef ze rapporten en ontwikkelde theorieën die tot belangrijke sociale hervormingen hebben geleid. Er werd van haar gezegd dat ze meer kennis had dan twee ministeries bij elkaar. Ze gebruikte haar populariteit bij het volk om de regering onder druk te zetten bepaalde wetten aan te nemen. Ze werkte daartoe samen met onder andere de romanschrijver Charles Dickens en de anglicaanse aartsbisschop. Met ontzag werd binnen de politiek gesproken over 'Nightingale power'. Door haar inzet voor gezondheidszorg, onderwijs en inkomenszekerheid voor iedereen wordt ze als één van de grondleggers van de moderne verzorgingsstaat beschouwd.

Cindy van de Woestijne uit Vlissingen zelf verpleegkundige, geeft in haar roman nogal een ietsje te geromantiseerd beeld van de vrouw waardoor het wetenschappelijke iets naar de achtergrond wordt gedrukt . Het vrij eenvoudige maar wel soepele taalgebruik maakt echter wel dat het zich gemakkelijk laat lezen door een groot publiek en daardoor een vrij goed tijdsbeeld en een historisch beeld geeft van wie Florence Nightingale eigenlijk was en in welke tijd ze leefde.

André Oyen

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.