Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

13-09-17

In de donkere kamer : het verhaal van mijn vader, de vrouw Susan Faludi

index (4).png


 

In de donkere kamer : het verhaal van mijn vader, de vrouw

Susan Faludi Patricia Piolon Astrid Staartjes

 

Auteur:

Susan Faludi

Uitgeverij:

Metropolitan Books / Overamstel, 2016

ISBN:

978 90 488 2950 7

 

Op de weg stuurde ze de trage gigant naar het linkerbaanvak. Het was spits. Een automobilist in een gezinswagen in ons kielzog toeterde. Mijn vader leunde uit het raam en schold naar hem. Het toeteren stopte. “Als ze zien dat ik een dame ben, houden ze meteen op”, zei ze.’

 

 

Susan Charlotte Faludi (Queens (New York), 18 april 1959) is een Amerikaanse journalist en feminist. Faludi won in 1991 de Pulitzerprijs voor een rapportage over de buy-out van Safeway Stores.

Tijdens haar studie aan de Harvard-universiteit schreef Faludi vaak over vrouwenzaken en seksuele pesterijen in de Harvard Crimson. Ze studeerde in 1981 summa cum laude af en ging aan de slag als journalist. faludi schreef onder andere voor The New York Times, Miami Herald, Atlanta Journal Constitution, San Jose Mercury News en The Wall Street Journal. In de tachtiger jaren schreef Faludi regelmatig artikelen over defeministische beweging en de weerstand tegen het feministische gedachtegoed.

Haar boek The Backlash: The Undeclared War Against American Women (1991) wordt vaak - samen met Naomi Wolf's De zoete leugen, of De mythe van de schoonheid - gezien als een belangrijke inspiratiebron voor de derde feministische golf. In Backlash betoogt Faludi dat in de tachtiger jaren de vrouwenemancipatie achteruitging door de verspreiding van negatieve stereotypen tegen carrière-bewuste vrouwen. Ze bevestigde dat velen die van mening zijn dat "a woman's place is in the home, looking after the kids" hypocrieten zijn, omdat zij (of hun vrouwen) precies zijn zoals de vrouwen die zij bekritiseren. Dit werk won de National Book Critics Circle Award voor algemene non-fictie in 1991.

In Stiffed analyseert Faludi de Amerikaanse man. Ze betoogt dat, terwijl veel van degenen in machtsposities mannen zijn, de meeste mannen weinig macht hebben. Zelf is de auteur opgegroeid in een huisgezin waarin een tirannieke vader de plak zwaaide. Ze keek dan ook even vreemd op toen haar broer haar in de zomer van 2004 belde om te vertellen dat haar vader een vrouw was geworden. Hij was naar Thailand gevlogen en had zich daar laten opnemen op de chirurgische afdeling van Phuket International Hospital. Dr. Sanguan Kunaporn had tijdens een acht uur durende operatie die zevenduizend dollar kostte zijn testikels en penis weggesneden, een 'tunnel' tussen zijn benen geboord en van de huid van de afgedankte balzak een 'neovagina' gemaakt. Haar vader was 77. Hoe verhoudt deze nieuwe ouder, die beweert 'nu een complete vrouw' te zijn, zich tot de stille, opvliegende en uiteindelijk gewelddadige vader die ze heeft gekend? Om dit mysterie na te jagen, reist Faludi terug naar een Amerikaanse voorstad uit haar kindertijd en volgt ze van daaruit de vele vorige incarnaties van haar vader: Amerikaanse pa, alpinist, stoere avonturier in het woeste Amazonegebied en joodse vluchteling in Boedapest tijdens de holocaust. Faludi's worsteling met het nieuwe ik van haar vader voert haar over historische, politieke, religieuze en seksuele grenzen en confronteert haar uiteindelijk met de grote vraag van onze tijd: is identiteit iets wat je 'kiest', of juist iets waaraan je nooit kunt ontsnappen?

De inhoud van het boek valt uiteen in twee grote delen. Ten eerste antisemitisme en Jodenvervolging in het algemeen en in Hongarije in het bijzonder. Ten tweede het avontuurlijke levensverhaal van vader Faludi, geboren als Friedman, dat in stukken en brokken uiteengezet wordt. Dochter Susan vernam het ook maar op die wijze.

De transseksuele operatie wordt van naaldje tot draadje verteld, vanaf de voorbereidende hormoonbehandeling, tot en met de postoperatieve afhandeling. De verschillende chirurgische ingrepen werden trouwens voor de patiënt gefilmd.

Susan Faludi had weinig reden om na al die jaren haar vader weer op te zoeken. Steve Faludi was een onmogelijke echtgenoot en vader, een huistiran, wiens gedrag zo gewelddadig werd dat zijn vrouw hem op straat zette. Steve keerde terug naar zijn geboorteland, Hongarije, en liet niets meer van zich horen. Totdat hij, jaren later, zijn wedergeboorte aankondigt. Steve is nu Stéfanie.

In the darkroom, het boek dat Susan Faludi aan haar vader wijdde, heeft ze het behalve over het leven van haar vader als vrouw in Boedapest, ook over de praktijken in de VSA betreffende transseksuele chirurgie, hormoonbehandelingen en hun consequenties en de sociale, economische en familiale gevolgen van deze ingrijpende veranderingen. Tevens vermeld zij de ervaringen en reacties van bekende transgenders.

 

Faludi vestigt veel aandacht op het feit dat de maatschappelijke opvattingen over seksualiteit tijdsgebonden zijn, wat trouwens ook geldt voor wetgevingen. Gesteld wordt dat het genderprobleem heel complex kan zijn. Het uiterlijk van een mens kan men beschrijven, maar het innerlijk is grenzeloos. Toch wel boeiend en interessant en ook goed geschreven.

André Oyen

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.