Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

06-09-17

Het eeuwige gezeik – Door Ronald Giphart en Kluun

index (48).png


Het eeuwige gezeik – Door Ronald Giphart en Kluun

 

Uitgever: Voetbal Inside

Nederlandstalig 304 pagina's 9789048836178

 2017

 

Er is één jaar geweest waarin zich behoorlijk veel kunstenaars aandienden, spelers die Oranje glans gegeven hebben. Dat was in het jaar 1974.’

De bekende schrijvers Ronald Giphart en Kluun hebben hun krachten gebundeld voor een soort populaire geschiedenis van het Nederlands voetbalelftal. Als rode draad gebruiken ze internationale eindtoernooien die Oranje wel en niet speelde. Daardoor ontstaat een chronologisch verhaal dat doorspekt is met humor en vol Oranjegekte. Natuurlijk zijn er ekende barre periodes in de Nederlandse voetbalgeschiedenis als 1889-1973 of de vroege Jaren 80 vorige eeuw, maar was 1974 eigenlijk - achteraf bezien - niet veel pijnlijker?De laatste noodlottige 89 minuten in de WK-finale van 1974, en de rode kaart van Wim Kieft in Brussel, het afbraakvoetbal van Oranje op de WK's van 2006 en 2010 (om maar te zwijgen over 1976...), de penaltydrama's door de eeuwen heen... Maar is de de herinnering niet gekleurd?Kluun en Giphart helpen de voetballiefhebber met een andere blik te kijken naar verleden, heden en toekomst van het Nederlands elftal. In barre voetbaltijden is dit het ultieme feelgood boek voor de geplaagde Oranje-fan.

In 1988 werd het Nederlands elftal dan eindelijk Europees kampioen. Daar bleef het bij. Het is de enige Internationale prijs die Nederland ooit won, ondanks generaties topvoetballers. Er werden drie WK-finales en twee halve finales gehaald, maar telkens lukte het niet de beste van de wereld te worden. In Het eeuwige gezeik beschrijven Giphart en Kluun het verhaal van Oranje. Alle WK’s en EK’s passeren: de conflicten, penaltydrama’s, kaartenregens, veel gezeik. En in 2022 worden ze dan eindelijk wereldkampioen, dankzij een briljant plan van de KNVB en Kluun en Giphart.

Goed geschreven en amusant!André Oyen

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.