Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

03-09-17

Gif Samanta Schweblin Mia Buursma

17538_gif (1).jpg


Gif

Samanta Schweblin Mia Buursma

BoekNederlands

Uitgegeven door Atlas Contact in 2016

Uitgever: Atlas Contact, Uitgeverij

Nederlandstalig 112 pagina's 9789025448073

 

De veilige afstand wordt kleiner en de draad die ons verbindt trekt mij ook overeind.

"Wanneer die vergiftiging over twee lichamen was verdeeld, bestond de kans dat we haar de baas werden".

 

Samanta Schweblin (°1978) debuteerde in 2002 met de verhalenbundel El núcleo del disturbio (De kern van de verstoring) en sleepte de twee grootste literaire prijzen van Argentinië in de wacht.

 

Sindsdien valt elke titel die van haar verschijnt een juichende ontvangst te beurt. Met Gif, in 2015 verschenen als Distancia de rescate (wat letterlijk 'afstand van redding' betekent, vrij vertaald als 'veilige afstand'), waagt de Argentijnse zich voor het eerst aan een roman, of toch novelle. Het boekje is maar 112 bladzijden lang, maar meer heeft de schrijfster niet nodig om de lezer geestdriftig te maken.

Gif' overstijgt het fantasygenre door de poëtische stijl en de subtiele beheersing van de beklemmende sfeer.

 

In een dorp op de eindeloze pampa van Argentinië bedreigt een niet-geïdentificeerd gif de kinderen van twee extreem liefhebbende moeders. Die willen allebei alles wagen om hun kind te redden. Ze aanvaarden de hulp van een genezeres die een duistere manier heeft om de met de dood bedreigde kinderen te doen overleven. Voor liefhebbers van literaire cross-over tussen literatuur, horror en fantasy is dit boek waarschijnlijk een delicatesse. Eerder werd haar verhalenbundel 'De mond vol vogels'* in het Nederlands vertaald.

Invloeden van Julio Cortázar, Jorge Luis Borges en Adolfo Bioy Casares klinken door in Gif. Schweblin heeft Gif opgebouwd als een dialoog tussen twee vertellers waarbinnen een derde verteller actief is.

Amanda ligt in een ziekenpost op het platteland en wordt door haar man David ondervraagd. Ze zal binnenkort sterven. Met zijn vragen wil David haar tot een levensbelangrijk inzicht brengen.

Enkele dagen tevoren is Amanda vanuit de stad overgekomen om met haar dochtertje Nina een vakantie door te brengen in een huis met zwembad. Het had een idyllisch verblijf moeten worden, maar in werkelijkheid is het tegendeel waar. Een vloek blijkt op de omgeving te rusten. In het dorp heeft Amanda Carla leren kennen, die haar een akelig verhaal heeft verteld. Amanda's natuurlijke moederlijke bezorgdheid is er alleen groter door geworden.

 

Voortdurend probeert ze dicht genoeg bij Nina te zijn om haar van mogelijke gevaren te kunnen redden.

Naargelang het verhaal vordert, wordt de sfeer beklemmender, en dringt het besef door dat de stiltes van de personages minstens even belangrijk zijn als wat daadwerkelijk wordt uitgesproken.

André Oyen

23:08 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.