Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

30-08-17

Lola Pater

1114489.300.jpg


 

Lola Pater (2017)

Frankrijk

Drama

95 minuten

geregisseerd door Nadir Moknèche

met Fanny Ardant, Tewfik Jallab en Loubna Azabal

Op het moment dat de transgender in de Verenigde Staten en elders in de wereld voor onbegrip en ongenoegen in de all-time hoog is, bekijkt de Frans Arabische regisseur Nadir Moknèche dit onderwerp op een heel humane manier.

De 27-jarige Zino is de enige zoon van Algerijnse immigranten. Hij woont en werkt in Parijs als pianostemmer. Na de dood van zijn moeder moet de erfenis geregeld worden. Zino gaat op zoek naar zijn vader Farid, die hij reeds 20 jaar niet gezien noch gesproken heeft. Hij is steeds in de waan geweest dat Farid terug was gekeerd naar Algerije. Tot zijn ontsteltenis verneemt hij van de notaris dat zijn vader in de Camargue resideert en dat zijn ouders nooit uit de echt gescheiden zijn. Het is hem een raadsel waarom zijn moeder hem heeft voorgelogen.

Hij wordt begroet door de fantastische Lola (Fanny Ardant), een Oosterse danslerares die beweert dat Farid daar niet woont. Wat ze niet durft toe te geven aan Zino is dat ze niet de nieuwe vrouw is van zijn vader maar zijn vader zelf is . Twintig jaar geleden verliet Farid vrouw en kind om te worden wie hij echt was: Lola.

De Frans-Algerijnse filmmaker Nadir Moknèche

die eerder gloreerde met "Viva Laldjérie" in 2004, in 2007 met "Délice Paloma" "Goodbye Marokko" in 2013, verbaast met deze film door de toon persoonlijker en delicater te maken. In een Arabische cultuur is transeksualiteit nu eenmaal niet zo gemakkelijk bespreekbaar laat staan in een vader -zoonrelatie.

"Lola Pater" is een fascinerende film, dankzij de grootse vertolking van Fanny Ardant . We herinneren haar nog omringd door transvestieten in "Soft pedal",maar hier belichaamt ze de samensmelting van het mannelijke en het vrouwelijke. Een hoekig gezicht, verduisterd met oogschaduw, maar gekoppeld aan mannelijke eigenschappen.

Je moet in de 68-jarige actrice een vorm van moed erkennen om zo met haar vrouwelijkheid te experimenteren. Omgeven door een bewonderenswaardige sterke Tewfik Jallab, Lubna Azabal en Nadia Kaci straalt ze nog altijd.

De film werd in extreem breedbeeld geschoten en brengt ons het verhaal vanuit het oogpunt van haar zoon.

André Oyen

 

 

00:00 Gepost in BOEKEN, DVD, Films | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.