Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

25-08-17

Nina Simone Alan Light Robert Neugarten

9200000065766884.jpg


https://www.youtube.com/watch?v=moOQXZxriKY

https://www.youtube.com/watch?v=8olEruTT_io

 

 

Nina Simone

Alan Light Robert Neugarten

Verschenen GenreLiteraire non-fictie

UitgeverijXander Uitgevers B.V.I

SBN9789401606578 , 9789401606776

2017

Al mijn nummers, de belangrijkste dan, delen aan het einde een schop uit. Ik geef je een schop en laat je nadenken, je voelt het meteen.

Nina Simone wordt geboren als Eunice Kathleen Waymon, zesde in een rij van acht kinderen en droomt van kindsbeen af van een beroemde klassieke pianiste te worden. Het zingen, waar ze later zo beroemd om zal worden, komt er pas later bij. En dat vormt de basis voor haar ganse latere leven, lijkt mij. Ze wordt vaak gezien als iets of iemand die ze niet is of niet wil zijn.

Echt gelukkig zal ze nooit worden, ondanks haar vele liefdes, haar huwelijken en de geboorte van haar dochter. Ze wordt al worstelend geboren en zal dit blijven doen. Dit maakt haar misschien tot de grote talentvolle artieste die ze is maar dit maakt ook dat ze nooit echt volledig gelukkig is of zich op haar plaats voelt.

Nina Simone heeft veel gedaan voor de burgerrechtenstrijd en voor de muziek, het is ook een vrouw die andere vrouwen tot voorbeeld kan dienen maar het is ook een vrouw die niet goed in haar vel zat en dit vaak op agressieve wijze toonde ten op zichte van haar geliefde, familie en fans.

Het levensverhaal van Nina Simone is op een vlotte manier geschreven, nergens heb je het gevoel dat het hapert. Elke hoofdstuk begint met een kort stukje tekst van Nina of van een bekende van Nina waardoor je gelijk een idee hebt waar het hoofdstuk over gaat.Ondanks haar grote talent werd de briljante en tegenstrijdige Nina Simone gedwarsboomd door haar eigen instabiliteit. Alan Light schijnt nieuw licht op haar leven in deze definitieve biografie Op het podium voelde Nina Simone zich vrij en ongeremd. Maar in de gewelddadige, turbulente en zinloze tijden van de Civil Rights Movement in de jaren zestig, had Simone moeite om haar artistieke identiteit en ambitie te verzoenen met haar toewijding aan de burgerrechtenstrijd. Alan Light neemt ons mee op een geloofwaardige tocht langs de verdrietige en verbijsterende wirwar van Nina Simone's leven. Het resultaat is een aangrijpend eerlijk, fascinerend portret van een strijdbaar maar getroebleerd artiest.

In een fascinerende nieuwe biografie komt de strijdbare maar getroebleerde zangeres ook zelf aan het woord. Met een schokkende eerlijkheid.

Ze overleed in 2003 ten gevolge van alcohimisbruik en een bipolaire stoornis. Haar muziek leeft voort: 'Feeling good', 'Sinnerman', 'I loves you Porgy', 'My baby just cares for me', nummers die je regelmatig hoort in series en commercials. Een unieke mix van soul, folk, Bach en jazz. Er kwamen een Netflix-documentaire en een speelfilm*. De muziekjournalist Light schreef deze biografie op basis van de research voor die film en dit boek borduurt vooral verder op de Netflix-documentaire ‘What happened Miss Simone’.

André Oyen

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.