Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

23-08-17

"Niemand dan wij" Friso Wiegersma & Wim Sonneveld

59378_9789038804255_cvr.jpg


https://www.youtube.com/watch?v=l2R0MWPf1DM

https://www.youtube.com/watch?v=ZynqUQBsGQo

https://www.youtube.com/watch?v=RIMr1aayMZ8

 

"Niemand dan wij"

Brieven en tekeningen

Friso Wiegersma & Wim Sonneveld

 

 

Auteur: Friso Wiegersma, Wim Sonneveld

Uitgeverij: Nijgh & van Ditmar

Hardcover

ISBN: 9789038804255

Prijs: € 24,99

2017

 

Niemand dan wij

Vanmorgen heeft Jansen het vliegtuig genomen/

en Pietersen racet op de snelweg voorbij/

Maar wij kijken hier naar de ruisende bomen/

bij mij op mijn kamer waar niemand kan komen/

Niemand dan wij/

 

Het cocktailgeklets en de tv reclame/

De kreten van links en rechter partij/

Ze laten me koud, voor jou en mij samen/

zijn woorden niet nodig, alleen maar een kamer/

Niemand dan wij

 

Geen enkel geluid dan een vogel die fluit/

Het verre geroep van een kind/

tot alles verstomt als de schemering komt/

Je hoort de gordijnen die bewegen op de wind/

 

Ministers, artiesten, religies verdwijnen/

een leven gaat langzaam maar zeker voorbij/

Zolang als het duurt, leg je hand in de mijne/

De bomen, het zachte beweeg van gordijnen/

Niemand dan wij./

 

Wim Sonneveld (1917-1974) behoort tot een van de grootste artiesten die Nederland ooit gekend heeft. De herdenking van zijn honderdste geboortedag is niet ongemerkt voorbij gegaan. Er werd bijvoorbeeld een Sonneveld-brug onthuld over de Leidsegracht bij het DeLaMar Theater, er verscheen er het prachtig vormgegeven en rijk geïllustreerde brievenboek Niemand dan wij, ook nog een boek van zijn broer Jan, een cd-box en twee galavoorstellingen in Carré. In de gang van de Bijzondere Collecties aan de Oude Turfmarkt in Amsterdam werd een kleine maar bijzondere expositie ingericht over Sonneveld en zijn levenspartner Wiegersma.

De liedjes en conferences van Wim Sonneveld zijn nog altijd geliefd. Bij het brede publiek is hij echter wel het meest bekend van "Het dorp", een cover van "La montagne" van Jean Ferrat waarvoor Wiegersma de Nederlandstalige tekst schreef. Sonneveld overleed in 1974 aan de gevolgen van een hartaanval.Met schilder, ontwerper en liedtekstschrijver Friso Wiegersma (1925-2006) had Wim Sonneveld van 1947 tot zijn overlijden in 1974 een intense liefdes- en werkrelatie. Het was Friso Wiegersma die vrijwel alle Sonneveldproducties vormgaf. Nadat Wim Sonneveld hem vroeg om eens een liedtekst te schrijven ontstonden bovendien klassiekers als ‘Nikkelen Nelis’, ‘Josefien’, ‘Moeder, ik wil bij de revue’ en natuurlijk ‘Het dorp’.

 

Wim Sonneveld is van grote invloed geweest op de Nederlandse theater- en liedcultuur. Sonneveld was zijn leven lang beducht voor ‘de buitenwacht’, zeker als het om zijn persoonlijke leven ging en zijn homoseksualiteit. Friso Wiegersma was als jongeman verliefd op Sonneveld en hij bezocht keer op keer het Leidspleintheater als zijn idool optrad, ging op de eerste rij zitten om zijn aandacht te verkrijgen. Conny Stuart en Lia Dorana dachten dat deze ‘leuke jongen’ voor een van hen kwam, maar nee, hij kwam voor Sonneveld. Friso Wiegersma werd zijn levenspartner, zijn vormgever en tekstschrijver , en was beeldbepalend voor Sonnevelds carrière. In de zevenentwintig jaar dat zij een relatie hadden waren ze veel onderweg en schreven ze elkaar met grote regelmaat brieven vanuit plaatsen als Parijs, New York, Madrid, Suriname, Curaçao en vanuit Hollywood waar Wim Sonneveld rond 1956 zijn geluk als internationaal filmacteur beproefde.

 

De briefwisseling tussen de geliefden is onlangs gevonden in de nalatenschap van Friso Wiegersma en werd nooit eerder gepubliceerd. Uit de brieven blijkt een enorme gretigheid, een groot cultureel ontwaken van twee jonge mannen die midden in het leven staan.

 

Wiegersma kon zichzelf verliezen in tekeningen en persoonlijke werkstukjes voor intimi. Voor Sonneveld maakte hij geregeld liefdevolle tekeningen of collages waarin hij zichzelf als de loensende ‘Friepel’ opvoert. Naast de briefwisseling is ook een aantal van deze unieke tekeningen teruggevonden. In Niemand dan wij zijn de brieven en tekeningen samengebracht, zorgvuldig bezorgd, ingeleid en van voetnoten voorzien.Niemand dan wij geeft een ongekend intieme en ontroerende inkijk in deze intense liefdes- en werkrelatie.

André Oyen

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.