Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

21-08-17

Kleurenblind Trevor Noah

index (47).png


 

https://www.youtube.com/watch?v=2kMswKahYug

 

https://www.youtube.com/watch?v=lOM6b_PJYdU

https://www.youtube.com/watch?v=n7GxnhQjBaw

 

Kleurenblind

Trevor Noah

Uitgever: Lev.

Nederlandstalig 304 pagina's 9789400507975 februari 2017

 

 

Nee niet mijn kleur veranderde, maar ik kon je perceptie over mijn huidskleur veranderen. Sprak je mij aan in Zoeloe, dan antwoorde ik in Zoeloe. Sprak je mij aan in het Tswana, dan antwoorde ik in het Tswana. Misschien dat ik er niet uitzag zoals jij, maar omdat ik sprak zoals jij, was ik zoals jij.”

Trevor Noah is de opvolger van de befaamde Jon Stewart bij het Amerikaanse tv-programma The Daily Show. Zijn bijzondere levensverhaal - van een arme jeugd onder de apartheid in Zuid-Afrika tot geliefde comedian en presentator van The Daily Show vertelt hij nu in zijn debuut Born a crime.

 

Hoewel gemengde relaties verboden waren, zelfs als misdadig waren, werd hij geboren als zoon van een blanke Europese vader en een zwarte Xhosa-moeder, die voor de buitenwereld moest doen alsof ze zijn nanny was in de weinige momenten dat ze als gezin samen waren. Zijn briljante, excentrieke moeder speelde een hoofdrol in zijn leven: ze was komisch en diepgelovig (ze gingen zes dagen per week naar de kerk en op zondag zelfs drie keer), en hielp Trevor het leven te realiseren dat hij nu leidt.

 

Trevors schrijft zoals hij praat en dat maakt zijn belevenissen zijn afwisselend bizar, gevoelig en hilarisch. Het boek bestaat uit drie delen en elk deel bestaat uit meerdere hoofdstukken, met diverse thema's uit het leven van de jonge Trevor. Elk hoofdstuk wordt voorafgegaan door een korte bespiegeling, waarin de context wordt weergegeven. Zijn verhalen schetsen een onvergetelijk portret van een jongen die opgroeit in een snel veranderende wereld. Daarbij valt gelijk op dat je het verhaal nu van een andere kant hoort. De uitwerking die apartheid heeft, is niet verdwenen nadat er een einde kwam aan het regime. Opgroeiend in het nieuwe Zuid-Afrika ontdekt Trevor dat hij toch steeds moet kiezen waar hij bij wil horen.

Hoewel hij het nooit bagatelliseert, weet-ie precies de spijker op z’n kop te slaan. Intelligent en vlijmscherp. Dat is de stijl van Noah, ook weer als in zijn shows. Zijn humor is soms zodanig in vitriool verpakt dat je nooit had gedacht dat je er ook nog om zou kunnen lachen..

André Oyen

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.