Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

20-08-17

De terugkeer van Ricardo Bonifacio Chesley Rach

VoorplatRach75-203x300.jpg


De terugkeer van Ricardo Bonifacio

Chesley Rach

ISBN 9789062659432 | Paperback met flappen | 266 pagina's | Uitgeverij in de Knipscheer | december 2016

Misschien is juist die nacht van carnaval de enige echte werkelijkheid, omdat wij achter de maskers pas onszelf kunnen zijn en juist achter deze façade al onze remmingen los kunnen laten?

Spelen wij normaliter niet een rol binnen de conventies van onze omgeving en de noodzaak om ons te conformeren aan mores van de heersende cultuur?’De terugkeer van Ricardo Bonifacio is het literaire debuut van Chesley Rach (1952). Hij is geboren op Curaçao. Zijn vader kwam uit Suriname, zijn moeder uit Trinidad. Hij studeerde in Nederland, werkte enige tijd (als stedenbouwkundige) op Curaçao en ging vervolgens weer in Nederland wonen. Rach schildert ook: op de cover zien we een uitsnede van een van zijn schilderijen.


In 27 hoofdstukken, alle voorzien van een titel, vertelt Chesley Rach het verhaal van Ricardo Bonifacio, een eenzame, gescheiden hoogleraar sociologie. Hij woont in Nederland, maar zijn roots liggen op Curaçao. Op een zeker moment neemt ene Marlies van der Velde contact met hem op. Ze is scenariste en wil een film over carnaval maken; Bonifacio heeft daarover een artikel geschreven. Hij wordt verliefd op haar en zij ook wel op hem, maar de relatie verloopt uiterst moeizaam. Zeker op Curaçao, waar Bonifacio samen met Marlies en de rest van de filmcrew heenreist om de film te draaien. Ricardo wordt na al die jaren geconfronteerd met familiekwesties waarmee hij is opgevoed en waarom hij nooit naar zijn geboorte-eiland is teruggekeerd. De haat, nijd en jaloezie die overgebleven is, blijkt ook nu nog allesvernietigend. Ricardo wordt er nu, als volwassen man, in ondergedompeld tegen wil en dank. Zijn kersverse relatie met Marlies is hier niet tegen bestand. Ricardo zelf ook niet, hij belandt in conflict met zichzelf en zijn omgeving, terwijl hij geconfronteerd wordt met de demonen uit zijn verleden. Zijn gescheiden ouders blijken anderen te zijn dan dat hij altijd gedacht had. Tijdens het carnaval, subliem gebruikt als metafoor voor het louteringsproces waar Ricardo doorheen gaat, komt hij min of meer met zichzelf in het reine na een moeizame catharsis.

Chesley Rach heeft met De terugkeer van Ricardo Bonifacio een geslaagd romandebuut geschreven. Het is een rijk en kleurig boek, vol passie, emotie en de confrontatie met een onverwerkt verleden heel raak weergegeven wordt.

André Oyen

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.