Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

17-08-17

De beste toespraken van Barack Obama

9200000070741120.jpg


 https://www.youtube.com/watch?v=rRvBzzR5tdA

De beste toespraken van Barack Obama

Auteur: Barack Obama

Uitgever: Balans

Nederlandstalig 320 pagina's 9789460034862 februari 2017

Toen Obama aan zijn overwinningstoespraak begon, kon je ook bij hem zien dat er een zware last van zijn schouders was afgevallen. Ik weet nog hoe ik die eerste minuten probeerde te analyseren wat ook dit een sterke speech maakte: de drieslagen , de contrasten, de beeldende taal.Barack Hussein Obama II (Honolulu, 4 augustus 1961) is een Amerikaans politicus en schrijver. Van 20 januari 2009 tot 20 januari 2017 was hij de 44e president van de Verenigde Staten. Hij was de eerste Amerikaan van (deels) Afrikaanse afkomst in deze functie.

Na het verslaan van de Republikeinse kandidaat John McCain tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen 2008 werd hij op 20 januari 2009 tijdens de inauguratie op het Capitool beëdigd als president. Op 9 oktober 2009 kreeg Obama de Nobelprijs voor de Vrede. Hij werd herverkozen bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2012 door de Republikeinse kandidaat Mitt Romney met voorsprong qua kiesmannen te verslaan, maar minder afgetekend qua stemmenaantal en met een kleinere marge dan bij zijn overwinning in 2008. Hij was de eerste Democratische kandidaat sinds Franklin D. Roosevelt (president van 1933-1945) die twee achtereenvolgende presidentsverkiezingen won met een meerderheid van de voorkeurstemmen (popular vote).

In 2008 en 2012 voerde Lars Duursma campagne voor Obama en zag van dichtbij hoe hij met zijn woorden altijd wist te inspireren. De beste toespraken van Barack Obama zijn geselecteerd en van voor- en nawoord voorzien door Lars Duursma, speechexpert en voormalig wereldkampioen debatteren. Als oprichter van trainingsbureau Debatrix coacht hij Europese leiders in politiek en bedrijfsleven bij carrièrebepalende optredens. Daarnaast analyseert hij regelmatig speeches voor NOS, RTL Nieuws en NRC Handelsblad.

In het voorwoord al plaatst Lars Duursma een aantal mooie speeches in perspectief en aan het einde worden nog een aantal leuke speechtips gegeven zodat je zelf van de maestro kunt leren.

Het lezen van zijn speeches geeft je inzicht in de visie van Barack Obama en ze zijn nog boeiend ook.

Wie naar Barack Obama luistert krijgt hoop. Wie hem hoort spreken wordt meegesleept door zijn persoonlijkheid, zijn overtuigende voordracht en zijn authentieke betrokkenheid.

Dit boek bevat behalve zijn beste speeches ook twee indrukwekkende toespraken van Michelle Obama.

Lars Duursma koos voor 23 bekende speeches van Obama, die zijn politieke en sociale betrokkenheid het best illustreren. De leus 'Yes we can', de schietpartij in Arizona, de dood van Bin Laden, campagnetoespraken, de inaugurele rede, het overlijden van Mandela, de mars van Selma naar Montgomery, de begrafenis van de zoon van Joe Biden, wapenbezit, Correspondents' Dinner – het komt allemaal weer voorbij. Dit boek is een waardig afscheid van een welbespraakte president, die in zijn vorige baan als docent absoluut geen goede spreker was. Iedereen kan het dus leren om een betere spreker te worden. Duursma geeft achter in het boek een zevental tips voor sprekers. De doelgroep zijn mensen die de speeches van Obama waarderen en zich afvragen waar zijn kracht zit en hoe je dat zelf ook kunt leren.

Het is een aangenaam boek om te lezen en het geeft ook een mooie kijk op het beleid dat deze president trachtte te voeren.

André Oyen

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.