Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

16-08-17

Kreta Machteld Leistra

index (44).png


 

 

Kreta

Machteld Leistra

Uitgegeven door Lannoo in 2017

Nederlandstalig 335 pagina's 9789401428972

 

Op Kreta weten ze wat feesten is. Het leven wordt er flink gevierd. Overal op het eiland worden in de zomer grote en kleinere evenementen georganiseerd met folkloristische muziek, dans en vooral veel eten en drinken.

 

Kreta (Grieks: Κρήτη, Kriti) is het grootste van de Griekse eilanden, en is in grootte het vijfde eiland in de Middellandse Zee. Het eiland vormt, samen met een paar kleine nabijgelegen eilanden, tevens de zuidelijkste van de dertien Griekse regio's.

 

Door de gunstige ligging tussen de kusten van Klein-Azië, Cyprus, Egypte en Syrië heeft Kreta, dat ook wel bekend is onder de Venetiaanse benaming Candia, een lange geschiedenis als centrum van de zeehandel.

De grootste stad van Kreta is Iraklion (Heraklion) met ongeveer 175.000 inwoners. Heraklion is de vierde stad van Griekenland na Athene, Thessaloniki en Patras. Andere belangrijke steden zijn Chania (± 65.000 inw.) in het noordwesten, Rethimnon (± 32.000 inw.) dat precies tussen Iraklion en Chania in ligt en Agios Nikolaos (± 15.000 inw.) in het noordoosten. In het zuidoosten (op het smalste gedeelte van het eiland; 12 km) ligt Ierapetra met ± 14.000 inwoners. De inwonersaantallen schommelen omdat na het toeristische seizoen een groot aantal mensen zich weer terugtrekken op het vasteland.

Kreta heeft een Middellandse Zeeklimaat met droge, hete zomers en milde regenrijke winters. Natuurlijk gelden in de bergen lagere temperaturen, in de zomer is het daar meestal aanmerkelijk koeler, rond 20-25 graden met 's nachts een sterke afkoeling tot 5 à 10 graden. In de winter liggen er dikke pakken sneeuw op de toppen. Er is zelfs een skipiste aanwezig (omgeving Anogia).

Met een classicus als vader heeft journaliste en schrijfster Machteld Leistra (1968) de liefde voor Griekenland al vroeg meegekregen. Op Kreta leerde ze haar man kennen, met wie ze een aantal jaren een restaurant aan zee runde. Ze schreef over haar ervaringen in blogs en columns. Momenteel woont ze in België en schrijft ze voor diverse opdrachtgevers. Griekenland én vooral Kreta blijven haar favoriete vakantiebestemmingen.

De reisgids is het hart van de 360° aanpak. Hij bevat alle informatie en inspiratie, overzichtelijk voorgesteld en ingedeeld volgens de interesses van de reiziger.De 360° aanpak bevat ook een digitale reisplanner (www.360gradenreizen.com) die op basis van je reisdatum, verblijfsduur en interesses een gepersonaliseerd reisplan samenstelt, en een app voor de smartphone (IOS en Android) waarmee je alle informatie over de adressen en bezienswaardigheden van je bestemming en persoonlijke reisplan kunt downloaden, in lijstvorm en op kaart met gps-ondersteuning. De gids begint met uitleg van hoe het geheel in zijn werk gaat, algemene praktische zaken (vervoer, verblijf) en wat beknopte achtergrondinformatie over het eiland, en is verder ingedeeld per streek. Elk deel van het eiland is onderverdeeld in zes categorieën met kleurcodering: bezienswaardig, actief, for kids, for free, for shopaholics en by night. Iedere categorie bevat veel informatie over en adressen van bezienswaardigheden, musea, winkels, cafés en restaurants met adressen, openingstijden, prijzen, enz. Als losse bijlage nog een overzichtskaart. Kleurrijke en praktische gids geïllustreerd met vele kleine kleurenfoto's.

André Oyen

00:02 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.