Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

01-10-17

De ballade van het treurige café Carson McCullers

index (43).png


De ballade van het treurige café

Carson McCullers

Uitgeverij Atheneum – Polak & Van Gennep

Prijs: €9,99

Bladzijden: 112

ISBN: 9789025303563

2017Liefde is in de eerste plaats een gezamelijke ervaring van tweemensen, maar dat het een gezamelijke ervaring is wil niet zeggen dar die door die twee mensen ook hetzelfde wordt beleefd.

De Amerikaanse auteur Carson McCullers (1917-1967) schreef een klein oeuvre, met onder als een van de hoogtepunten De ballade van het treurige café.

Carson McCullers debuteerde met Het hart is een eenzame jager, dat in 2016 opnieuw werd uitgebracht. Het werk van McCullers — een van de grote schrijvers uit het zuiden van de Verenigde Staten — kenmerkt zich door haar meesterlijke, melancholieke stijl.

De ballade van het treurige café is een klassieke geschiedenis van liefde, verraad en wraak. Miss Amelia, sterk en onafhankelijk, beheert een winkel. Afgezien van een huwelijk dat niet langer dan tien dagen standhield, is ze altijd alleen geweest. Dan verschijnt haar neef Lymon ten tonele. Deze gebochelde dwerg weet slapende gevoelens van tederheid in Miss Amelia wakker te maken. Samen maken ze van de winkel een café, tot groot genoegen van de plaatselijke dorpsinwoners.

Amelia's ex-man Marvin wordt ontslagen uit de gevangenis. Amelia denkt met schrik aan de tien dagen die zij met hem getrouwd is geweest.

Deze vertaling, van Molly van Gelder, is de derde: de eerste verscheen in de titel van De ballade van de droeve herberg, de tweede in De ballade van het trieste café en de recente in De ballade van het treurige café. Gezien het eigenaardige taaleigen van het zuidelijk Amerikaans, lijkt de korte roman de beste vertaling gekregen te hebben.

Carson McCullers (1917-1967), geboren in Georgia, was goed bekend met de weinig fijnzinnige cultuur van de gehuchten in The Deep South. Een fabriek met arbeidershuizen er dicht omheen, een kerk, een Winkel van Sinkel en een café. Jaren dertig. Armoe, verveling, drank, ruzies en wraakzucht. De hoofdpersonages in De ballade van het treurige café veroorzaken misère of lijden eronder, om beurten of tegelijkertijd.

McCullers’ stijl van schrijven staat stoer overeind. Het is genieten geblazen van haar kunst om locaties voor het geestesoog op te roepen. Ze weet allerlei soorten mensen raak te karakteriseren.

Hoewel het verhaal rond is – na honderdtien bladzijden heeft Carson McCullers precies uit de doeken gedaan hoe het komt dat het plaatsje waar De ballade van het treurige café zich afspeelt net zo saai is als vroeger. Toch voelde Carson McCullers de behoefte nog iets aan haar novelle toe te voegen.

Ze voegt twaalf stervelingen toe, ‘allemaal in zwart-wit gestreepte gevangeniskleren, allemaal geketend aan hun enkels.’ Het zijn de dwangarbeiders die de gaten in het wegdek van Forks Falls Road repareren. Verteltechnisch is dt laatste hoofstukje een belangrijke aanwijzing.

Het verhaal is nog altijd diepgravend en de manier waarop Carson McCullers dit verhaal vertelt, blijft bijzonder. Het hele verhaal ligt besloten in de eerste tweeënhalve bladzijden. Maar ze laat de lezer wel de ruimte om te veronderstellen, te dromen en te vrezen.

André Oyen

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.