Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

11-08-17

Onheilig Roos van Rijswijk:

index (40).png


Onheilig

Roos van Rijswijk: Querido, 217 blz. € 18,99 9789021401669

Ja, jij, Jacoba, staat ondanks die God die ik bij je vermoed niet negatief tegenover euthanasie, maar jij en de anderen om je heen, mensen met echte artsendiploma’s en bedreven in het sturen van sterven, moeten dan bepalen hoe ondraaglijk ik lijd. Heb je wel eens geleden, ik bedoel écht geleden? Je bent bescheiden, jij zegt vast van niet, want alles is relatief. In de oorlog, in Afrika, andere mensen, et cetera.

Een zevenenvijftigjarige vrouw is dodelijk ziek. Haar therapeute Jacoba heeft haar de opdracht gegeven om een dagboek bij te houden. REr is een man, Leendert, die af en toe wat wiet komt brengen om haar lijden te verlichten. Haar oudere zus,brengt haar soms wat eten en poetst wat , en haar zoon Miguel, de vrucht van een korte relatie met een zo goed als onbekende Mexicaan verblijft in Duitsland. Twee jaar lang is er al geen contact tussen moeder en zoon. Ze weet dat ze aan hem moet vertellen dat ze ziek is, maar Miguel heeft alleen het adres van het stadhuis van Nieheim opgegeven. Ze heeft ze nooit echt van haar kind gehouden. Haar man Alfons, overduidelijk niet de vader, deed aangifte van het kind. Geboortekaartjes werden er niet gestuurd. Op z’n achttiende vertrok hij uit huis.

De stervende vrouw neemt geen blad voor haar mond, voor zover ze dat gedurende haar leven ooit heeft gedaan. Ze bekijkt vrij kil haar eigen tekortkomingen en die van anderen.

Uiteindelijk krijgt Miguel via via een brief van haar. Hij wil bewijs zien, attesten van dokters. De dagboekgedeeltes van de moeder worden afgewisseld met stukken in hij-vorm die Miguel in Duitsland beschrijven. Miguel heeft daar zijn eigen huis heeft gebouwd op een berg en woont daar samen met een jong katertje en Jorge, een Spanjaard of Mexicaan, een grote jongen met een geestelijke achterstand. De goegemeente beschouwt hen, als twee broers, omdat ze dezelfde gebronsde huid en donkere haren hebben. Miguel heeft de behoefte om zich alleen terug te trekken, maar kan tegelijkertijd geen afstand nemen van de forse jongen. Jorge heeft driftbuien, maar kan wel goed hekjes timmeren, schilderen en kersen plukken. Ze vullen hun dagen met klusjes. Als Jorge maar af en toe de harde nummers van de band Unheilig kan draaien dat blijft de situatie beheersbaar.

De moeder gaat met haar laatste krachten alleen ‘op vakantie’ naar Duitsland. Zoonlief gaat met Jorge naar Amsterdam.

De dagboekfragmenten bestaan vaak uit korte gedachten, soms verpakt in lange zinnen met veel komma’s, wat het verhaal sober en leesbaar houdt.

Het wedervaren van Miguel observeren we door de ogen van een alwetende verteller. Zo kunnen we niet alleen volgen wat hij zegt en doet, maar ook wat hij denkt en beschouwt.

Onheilig is een heel sterke roman, zowel vormtechnisch als inhoudelijk die de emoties in verdorde levens heel sterk weet op te roepen.

 

André Oyen

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.