Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

13-08-17

Biefstuk / Judith Eykelenboom

index (42).png


Biefstuk / Judith Eykelenboom / Uitgeverij Prometheus / 2016 / 254 pag. / ISBN 9789044629422

 

 

 

Ik zag beelden van foto's die ik moest nemen. Een reeks over mijn huis wilde ik maken, de gaten en kieren , het kapotte raampje in de wc-deur, het dakraam, de half afgebrande deuren en de doeken die overal hingen.

 

Eykelenboom (1983) wilde na haar studie journalistiek geen journalist worden, maar schrijver. Ze belandde op de schrijversvakschool en voelde zich meteen als een vis in het water. Met haar debuutroman Biefstuk bewijst Eykelenboom dat ze de goede keuze gemaakt heeft. Judith Eykelenboom was samen met Lize Spit en Lieke Kézér genomineerd voor de ANV-debutantenprijs 2017. De drie dames hadden allen voor een coming of ageroman geopteerd. In Biefstuk van Judith Eykelenboom is protagoniste van dienst de vijftienjarige Levi Storm. Haar zusje Hanna heeft psychische problemen en heeft een eetstoornis, haar vader Max is een labiele fantast die verslaafd is aan coke en haar moeder Yvette is in verwachting. Met Levi zelf gaat het ook steeds minder goed. Ze gaat met foute vrienden om, gebruikt drugs en ze kan de sociale thuishulp Inge niet uitstaan. Om grip te krijgen op de werkelijkheid legt zij haar omgeving vast met de oude camera van haar moeder. De foto's zijn, net als haar familie, verre van alledaags: de ribben van haar zusje, een gat in het houtwerk, haar moeder die hoogzwanger een sigaret rookt, de hamer onder haar bed. In een wereld die steeds meer afbrokkelt, waarin de grens tussen realiteit en waanzin flinterdun is, levert Levi het bewijs hoe de dingen echt zijn door 'de essentie' te fotograferen. De vraag is of ze weerstand kan bieden aan haar vader, een labiele fantast. Om zichzelf en haar familie te redden, zet ze alles op het spel. De inzet: de onschuld van haar zusje en die van haarzelf.

 

Judith’s schrijfstijl is vlot, gedetailleerd en humoristisch. De zinnen en woordkeuzes die ze maakt zijn gepast. Het hele verhaal gaat over de situatie waarin Levi verkeerd. Constant voel je de spanningen tussen het hoofdpersonage en haar familie.

Ze wisselt regelmatig tussen het slecht onderhouden huis aan het Huygenspark waar het gezin woont en de vroegere Wagenstraat, waar tenminste nog enige harmonie heerste.

Een heel sterke scène in het boe is een schijnbaar harmonieus gezinsmoment dat ontstaat na de geboorte van broertje Aron, die, anders dan Yvette hoopte, geen positief geluid laat horen. Terwijl Max het portret van het biefstuk etende gezin op bed vastlegt, ontstaat er vanuit het niets een vreselijke ruzie, waarbij Max het hele interieur kort en klein slaat.

 

Biefstuk is een geslaagde roman waarin de auteur de dynamiek van de familie in al zijn ups en downs knap weet weer tegeven

André Oyen

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.