Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

10-10-17

Verse probz Peter Buwalda

index (38).png


 

 

 

Verse probz

Peter Buwalda

 De Bezige Bij, 2016 217 p. ISBN9789023447580 

The King, die had nog eens een mooie smoking. Tijdens de stand-up van de premier droomde ik weg over Elvis’ $ 10,000 Gold Lamé Suit uit 1957, de bladgouden tuxedo die kleermaker Nudie Cohn voor hem maakte, de smoking aller smokings, The High Priest of Evening Wear, The King-Smoking, de smoking die ik zo graag een keertje aan zou hebben.'

 

Peter Buwalda (Brussel, 30 december 1971) is een Nederlandse journalist, schrijver en redacteur bij diverse uitgeverijen.

De in Blerick opgegroeide schrijver was medeoprichter van het tijdschrift Wah-Wah. Daarnaast schreef hij essays en verhalen voor literaire tijdschriften als Bunker Hill, De Gids, Hollands Maandblad en Vrij Nederland. In 1996 brak hij - toentertijd redacteur van het Kafka-Katern - min of meer door met zijn essay "Een omleiding wegens kuilen. Bruno Schulz, Franz Kafka, en Leopold von Sacher-Masoch" in De Gids.

In september 2010 debuteerde hij met de roman Bonita Avenue, uitgegeven door De Bezige Bij. Het boek kreeg nominaties voor onder andere de Libris Literatuur Prijs 2011, de NS Publieksprijs 2011, de 25ste AKO Literatuurprijs voor hetzelfde jaar, en voor de Gouden Strop 2011. Op 22 september 2011 won hij de Academica Debutantenprijs. En op 30 oktober 2011 won hij de Selexyz Debuutprijs. Tevens won hij de Tzumprijs 2011 en de Anton Wachterprijs voor de beste debuutroman in 2012. Bonita Avenue werd vertaald in het Duits en Frans (2013), Engels, Hongaars en IJslands (2014) en in het Portugees en Deens (2016).

 

 

Zijn debuut ‘Bonita Avenue‘ was een succes en ook zijn bundel met Volkskrant-columns ‘Suzy vindt van niet’ is zeer de moeite waard.

 

Dit nieuwe boek is wederom een bundeling van Volkskrantcolumns, met aan het eind een wat langer artikel. De toon sluit zeer aan op de andere voornoemde bundel en is vaak zeer geestig. Ook de excentrieke interesses en vreemde preoccupaties van Buwalda (onder meer voor Elvis Presley) dragen hier aan bij en het voordeel hiervan is ook dat het boekjes vrij tijdloos is; het ontstijgt de waan van alle dag. Toch neemt de schrijver de korte baan van columns, even serieus als de roman: het is 'draaien, keren, zagen, vijlen, vloeken en raspen.' Vaak zijn het hilarische korte verhalen. In deze derde bundel verhaalt hij bijvoorbeeld over in- en uitvalscollege drs. Sjonnie, bezoekt met vrienden de boekhoudersconferentie op Ibiza, en plaatst kanttekeningen bij de Beatleskunde van Robert ten Brink. Buwalda leidt ons met zijn vlotte pen leidt hij door zijn kleurrijke universum.

André Oyen

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.