Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

09-08-17

Woensdag Mathijs Duyck

9789022332955.jpg


Woensdag

 

Mathijs Duyck

Manteau

250 pagina's 9789022332955 oktober 2016

 

Kent ge dat, de waakvlam? 't Is een soort vuur dat in de literatuur der liefde wat onderbelicht wordt, omdat het niet de felheid van de nieuwe vlam, noch de zachte gloed van de oude vlam uitdraagt. Maar wat de waakvlam vooral onderscheidt , is dat ze blijft wakkeren, uw heel leven lang.

 

Mathijs Duyck (°1987) doctoreerde aan de universiteit van Bologna, waarna hij aan de slag ging als leraar. Zijn twee grootste passies zijn schrijven en muziek spelen bij Bottle of Moonshine en Homelands. Zijn roman Woensdag is zijn debuut. 

'Woensdag' volgt de gedachten en bewegingen van een groep vrienden, die voortdurend cirkelen rond twee centrale gebeurtenissen.

Het boek is in vieren opgedeeld en in de eerste drie delen wordt de historie van de vriendenclub belicht. Fred is daarin voornamelijk aan het woord en je leest het vanuit zijn visie .

Fred is een talentvolle reclamescenarist die zich met volle overgave op zijn carrière stort. Langzaam maar zeker brengt zijn ziekelijke drang naar controle en bevestiging zijn eigen welzijn en dat van anderen in gevaar. Zijn relatie met Marjan, een vrouw van weinig woorden, brokkelt steeds verder af.

Het vierde deel staat op zichzelf en draait om Hans, een stand-up comedian, die zijn vrienden flink op de hak neemt, maar wel met veel humor.

Hans, een rijzende ster aan het firmament van de Vlaamse stand-upcomedy en Freds beste vriend, werkt aan zijn eerste zaalshow. Daarin leunt hij gevaarlijk dicht aan bij zijn relatie met Freya, tevens de beste vriendin van Marjan, en bij wat zich afspeelt in de vriendengroep van de vier.

 

Ze komen bijeen op oudejaarsavond en dat verloopt niet geheel in de stijl van wat men ervan had verwacht. Het wordt een avond waarin de spanningen hoog oplopen met een felle uitbarsting en moeilijke nieuwe en hernieuwde kennismakingen tot gevolg. Dan worden de gemoederen gesust en cadeaus worden uitgewisseld. En haalt Hans nog ietwat vunzig grapje met zijn vrienden uit. Het is voor Hans ook een uitgelezen gelegenheid om zijn verbale artillerie te richten op het platte materialisme van de gastvrouw, op haar vergeefse poging om dat op te poetsen met wat kleffe quotes aan de muur en op haar pretentieus feestmenu uit het betere vrouwenblad.

 

Fred en Marjan - hun relatie is inmiddels stukgelopen - krijgen een cadeaubon voor een parachutesprong en dat zou wel eens een heel lugubere cadeaukeuze kunnen worden.

 

Mathijs Duyck heeft in zijn debuut ‘Woensdag’ een groep van mensen neergezet die uiteindelijk in een sleur zijn terecht gekomen en daardoor uit makaar zijn gegroeid. Ze voelen zich niet meer goed bij mekaar en dat laat grote sporen van triestheid en eenzaamheid na.

 

Woensdag’ volgt heel geraffrineerd de gedachten en bewegingen van de vrienden, die daardoor soms van karakter verschuiven. Fred is aanvankelijk een persoon met een grote aaibaarheidsfactor maar moet die finaal doorgeven aan Hans die evolueert van superklootzak naar intellectueel die heel veel nadenkt over de dingen des levens. Zowel Fred als Hans trachten zich overeind te houden in een wankel leven, maar terwijl Fred langzaam verzuipt in zijn frustratie, gebruikt Hans zijn talent om vanop het podium op ongeziene manier met zijn omgeving af te rekenen. Vanop een met gebroken wijnglazen bezaaid podium laat Hans een stortbui van onverbloemde eerlijkheid over zijn weerloos publiek hagelen en zorgt hij ook voor een grootse finale van het boek.

 

Mathijs Duyck is ontegensprekelijk een meester in het vertellen, beschikt over een mooie taal en stijl maar zijn te veelvuldig afwalen naar uitgesponnen filosofische overpeinzingen, werkt niet altijd ten gunste van de vlotheid van het boek. Woensdag heeft echter wel het nodige potentieel om een mysterieuze, ietwat duistere sfeer op te roepen.

André Oyen

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.