Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

02-10-17

Oktober Johan de Boose Caryl Strzelecki

index (36).png


Oktober

Johan de Boose Caryl Strzelecki

 

Uitgever: Lannoo

Nederlandstalig 262 pagina's 9789401428026 oktober 2016

Prof. dr. K.A.D. Smelik

 

Ze begrepen niet dat de veranderingen, die om hen heen gebeurden, tegelijk in haar plaatsvonden. Ze snapten niet dat de scheidslijn, die tussen de oude maatschappij en de nieuwe, onbekende maatschappij liep, dwars door haar liep. Ze was jong, ze voelde zich verscheurd en keek begerig naar de wereld.”

 

 

Johan de Boose schreef de roman Oktober in opdracht van uitgeverij Lannoo, naar aanleiding van de 100e verjaardag van de Russische Revolutie in 2017. De Russische Revolutie van 1917 betekende het einde van het tsaristische regime en de oprichting van de eerste communistische staat ter wereld, de Sovjet-Uni.

Het boek is ook een liefdesgeschiedenis geplaatst tegen de achtergrond van de Russische Revolutie 1917-1918. De twee protoganisten zijne Maksim, een dakloze jongeman met brilletje, blootgesteld aan dagelijkse vernederingen maar vol bewondering voor de aristocratie en dromend van een ander leven. De andere hoofdpersoon is Vera, een meisje uit de hogere kringen, dat erop uit is te ontsnappen aan de strikte wereld van de aristocratie. Voor Maksim is Vera de verpersoonlijking van de tsarendochter, voor Vera is Maksim de weg naar een ander leven. Ze worden verliefd, maar de vele veranderingen en hun contrasterende overtuigingen maken dat ze uiteindelijk toch uit elkaar groeien. Zij blijven niet bij elkaar maar volgen dan ieder afzonderlijk hun weg naar het noodlot.

In Oktober is de lezer getuige van de impact van de vele veranderingen op alle lagen van de Russische samenleving.

Johan de Boose portretteert de situatie in Rusland gedurende de Russische Revolutie als een enorme puinhoop. Er is een chronisch tekort aan voedsel en mensen leven als beesten. Er heerst chaos op de straten en geweldadige protesten en opstanden zijn aan de orde van de dag.

Het boek is rijk geïllustreerd met tekeningen van Caryl Strzelecki in grijze, bruine en roodbruine tinten en stevig ingebonden. De schrijfstijl is helder en eenvoudig.

De auteur besteedt veel aandacht aan het beschrijven van de personages en van de setting. Benoemenswaardig is ook de aandacht die Johan De Boose schenkt aan de historische gebeurtenissen en de manier waarop hij de harde, grimmige sfeer en de wanhopige omstandigheden samen met Caryl Strzelecki weet weer te geven.

De relatie tussen Vera en Maxim is zeker een belangrijk element in het verhaal, maar persoonlijk vond ik het historische aspect toch vooral primeren in Oktober.

 

Johan de Boose geeft met Oktober een goedgeschreven, keiharde en rauwe impressie van de Russische revolutie nog extra onderlijnd door de prachtige illustraties van Caryl Strzelecki .

André Oyen

 

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.