Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

12-08-17

Tussenbeide Nelly Alard

index (35).png


 

Tussenbeide

 Nelly Alard

Uitgever: Leesmagazijn

Nederlandstalig 320 pagina's 9789491717390 maart 2017

Ze wist dat mannen als hij niet goed zijn om knopen door te hakken, graag opties, achterdeurtjes en vluchtwegen openhouden en zich op het gebied van de liefde zelden binden zonder voor een aantal uitwijkmogelijkheden te zorgen. Voor het geval dat. Om niet met lege handen te staan.

Nelly Alard is actrice en schrijver. Haar eerste roman, Le Crieur de nuit, ontving de 2010 Roger Nimier prijs evenals de 2011 Prix National Lions de Littérature en Simone en Cino Del Duca Foundation Prijs. In 2013 werd ze bekroond met de Prix Interallié voor Tussenbeide (Moment d'un Couple, Gallimard), de eerste vrouw die de prijs in meer dan twintig jaar wint.

Moment d'un couple, de Franse titel onderlijnt zeer mooi de inhoud van dit ultra Franse boek, maar ook de titel van de Nederlandse vertaling Tussenbeide is een originele interpretatie.

Het koppel waar het om draait bestaat uit Juliette, een computeringeineur, en Olivier, een journalist. Ze hebben twee jonge kinderen en leiden het drukke leven van een modern Parijs stel. Op een mooie lentedag, terwijl ze aan de rivier naar haar spelende kinderen zit te kijken, gaat Juliette's telefoon. Het is haar man. In een telefoontje van amper vijf minuten bekent Olivier een affaire te hebben met Victoire een linkse politica.

Juliette, gevormd en gedreven door socialistische en feministische idealen, voelt zich verraden en verbeten probeert zij haar huwelijk en waardigheid te redden. De minnares zet alles op alles om de man die zij begeert, van liefhebben kan je hier moeilijk spreken, voor zich te winnen door te dreigen, chanteren en stalken en ander minder fraaie praktijken. Deze boeiende en zéér Franse roman doet heel sterk denken aan het werk van Simone De Beauvoir en Floa Groult. Nelly Alard ontleedt heel geraffineerd de mechanica van gevoelens van een driehoeksverhouding in een soort romantische thriller. Het gaat er soms heel hard aan toe tussen beide dames terwijl het mannelijke element van de strijd eigenlijk niet goed weet of hij trots of gekwetst moet zijn.

Tussenbeide is wat mij betreft zeker een geslaagd boek te noemen, met schitterende dialogen, dat ook nog eens heel vakkundig en vlot door Marijke Arijs werd vertaald.

André Oyen

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.