Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

30-07-17

De schatkaart van Monet Martijn Couwenhoven

9200000035645297.jpg


De schatkaart van Monet

Martijn Couwenhoven

Uitgever: Uitgeverij Oevers

Nederlandstalig 88 pagina's 9789492068125  2017

' Ze gaan ons heus niet arresteren, hoor!' lacht Joep.' Ik bedoel, een blinde en een manke die een Monet stelen, zie je het al voor je!'

Eva, het hoofdpersonage en verteller van dit verhaal moet een spreekbeurt houden over een historisch figuur uit de stad waarin ze woont, in haar geval Zaandam. Tijdens de meivakantie komt ze erachter dat de beroemde schilder Monet een paar maanden in haar woonplaats, heeft gewoond. Monet heeft zelfs schilderijen in Zaandam gemaakt. Samen met Joep, een blinde jongen, en haar vader gaat Eva op onderzoek uit om zoveel mogelijk over Monet te weten te komen. Naast de informatie en de ontdekkingen die gedaan worden over de schilder, is het aspect ‘zien’ ook van immens belang in dit prachtige verhaal. Hoe zou het zijn om blind te zijn, wat is erger niet meer kunnen horen, zien of proeven? Hoe omschrijf je kleuren als je ze nog nooit hebt gezien? Dit zijn vragen die de 10-jarige Eva zichzelf stelt. Om te ervaren hoe het aanvoelt om blind te zijn gaat ze zelfs met gesloten ogen vlak bij het water lopen, iets wat met veel nattigheid gepaard gaat. Eva heeft dyslexie. Ze houdt niet zo van lezen. Wel van schilderen, en van cake. Zo komt ze erachter dat de wereldberoemde Franse schilder Claude Monet in 1871 in Zaandam is geweest en meer dan 20 schilderijen in de stad heeft gemaakt. En dan ontmoet ze Joep, die in een huis woont dat op een schilderij van Monet staat: Het Blauwe Huis. Alleen is Het Blauwe Huis niet blauw meer. Joep weet overigens niet wat blauw is, en Eva tracht hem dan weer met veel inlevingsvermogen uit te leggen. Eva heeft een kaart gemaakt met daarop de plekken waar Monet heeft geschilderd. Samen met Joep gaat ze op stap. En ze schrijven een brief aan mevrouw de burgemeester, want weet zij eigenlijk wel dat Monet in Zaandam is geweest? En zou het niet mooi zijn als Het Blauwe Huis weer echt blauw is? Maar toch blijkt dan dat Eva een ietwat foutieve denkpiste heeft gemaakt.

De schatkaart van Monet kende zijn eerste druk in 2014, maar de tweede herziene druk verschijnt nu in 2017 en het is een boek dat barst van de levenslust en geschikt is voor de leeftijd van 8-12 jaar. Het boek is met humor geschreven, vooral het einde pakt grappig uit. Daarnaast heeft het verhaal prachtige tekeningen van Xantha-Iris Vorst die het verhaal ondersteunen. Een heel rijk boek dat aandacht vestigt op omgaan met kunst én mensen en ook nog eens het recept biedt voor een Monetcake.

André Oyen

00:00 Gepost in BOEKEN, jeugd | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.