Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

29-07-17

The Nile Hilton Incident

1111067.300.jpg

15217.300.jpg


 https://www.youtube.com/watch?v=kFZ-WEPKQnE&list=PL_6cij7ba3R8cOmu9rGhash5StCtwjk_q&index=2

https://www.youtube.com/watch?v=YpeU5he0u6g

The Nile Hilton Incident

Regie Tarik Saleh

Producent Kristina Åberg

Productie-

maatschappij Atmo Production

Hoofdrollen Fares Fares, Ger Duany, Slimane Dazi ea

Cinematografie Pierre Aïm

Genre Politieke Thriller

Speelduur 106 minuten

Taal Arabisch & Dinka

Land Zweden/ Denemarken / Duitsland

The Nile Hilton Incident is een Zweedse film uit 2017, geschreven en geregisseerd door de Zweeds-Egyptische Tarik Saleh. De film ging op 21 januari in première op het Sundance Film Festival waar hij bekroond werd met de World Cinema Grand Jury Prize: Dramatic.

Met de Egyptische revolutie op de achtergrond onderzoekt een politieagent de moord op een vrouw. Wat in eerste instantie een gewone moord op een zangeres lijkt, blijktt een meer gecompliceerde zaak te worden die leidt naar de elite in Egypte.

Deze politieke thriller is gebaseerd op een ware misdaadzaak namelijk de moord in 2008 op Suzanne Tamim. Een Egyptische zakenman en politicus, gedumpt door de Libanese popster, bleek verantwoordelijk voor de misdaad, die heel Egypte schokte. Rechercheu Noredin, belast met het onderzoek, is een doorsnee corrupte politierechercheur in Caïro. Hij vult zijn salaris aan door kleine criminelen af te persen en met steekpenningen van straathandelaren en huisjesmelkers.

In een maatschappij die op de rand van de afgrond staat weet hij zich staande te houden met drank en drugs. Op een nacht krijgt hij een moordzaak toegewezen. Het lijk van een zangeres is gevonden in het Nile Hilton hotel. Aanvankelijk lijkt het om een crime passionel te gaan, maar al snel leidt het spoor naar de Egyptische machtselite.

Het verhaal situeert zich aan de vooravond van de Egyptische Revolutie en toont de corruptie aan welke hoog en laag zich liet wel gevallen. Noredin's onderzoek wijst onmiddellijk naar Shafiq (Ahmed Seleem), een vastgoedontwikkelaar en parlementslid. Shafiq ontkent de verantwoordelijkheid voor de dood van het meisje, een plaatselijke zangeres en prostituée genaamd Lalena, die blijkt te werken met een sleazy pimp genaamd Nagy (Hichem Yacoubi) om foto's van haar klanten (waaronder Shafiq) te maken om zo chantage op hen te plegen.

De film van Saleh begint kort voor de centrale gebeurtenis, met een jonge Soedanese meid, Salwa ( Mari Malek) die tijdens het poetsen lawaai in een kamer hoort, waarna twee mannen in relatief korte tijd na mekaar vertrekken, de tweede na het vermoorden van een vrouw.

"The Nile Hilton Incident", is een prachtige film noir die ons via een Zweedse omweg naar de straten van Caïro tijdens de revolutie van 2011 leidt, die uiteindelijk president Hosni Mubarak verplichtte af te treden.

Tarik Saleh heeft een paranoïde en ook intelligent portret gemaakt van individuele en systematische corruptie die zijn filmkarakters brandmerkt.

Hij kon daarvoor beroep doen op schitterende acteurs en actrices zoals Fares Fares (Kollektivet, Zero Dark Thirty, Jalla! Jalla!), Mari Malek Yaser Aly Maher enz.

Tarik Saleh regisseerde eerder onder meer de speelfilms Tommy en Metropia, de documentaire Gitmo en de muziekvideo I Follow Rivers voor Lykke Li, die ruim zestig miljoen keer is bekeken op YouTube.

"The Nile Hilton Incident" is een heel sfeervolle film, met een bijzonder knappe soundtrack die me van het begin tot het eind wist te boeien. Een bijzonder sterke productie die zeker in mijn top tien van dit jaar gaat belanden.

André Oyen

00:00 Gepost in DVD, Films | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.