Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

28-07-17

Georgië en Armenië Karel Onwijn

index (24).png


 

Georgië en Armenië Karel Onwijn

Uitgever Haarlem : Uitgeverij J.H. Gottmer/H.J.W. Becht, 2017284 p. : illustratiesReeksDominicus landengidsISBN9789025762919 (paperback)DoelgroepVolwassenenOnderwerpArmenië ; reisgidsenGeorgië ; 

 

Beide landen liggen in de Zuidelijke Kaukasus, onder de rook van Rusland en aan de rand van Turkije, en zijn pas sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie (1991) definitief onafhankelijk. Sindsdien krijgen hun eigen culturen alle ruimte en zijn deze landen snel aan het moderniseren.

 

Historicus en publicist Karel Onwijn reist al sinds eind jaren 80 regelmatig door de landen van de voormalige Sovet-Unie. Hij heeft er langere perioden gewoond en gewerkt, onder meer als correspondent. Nu begeleidt hij er rondreizen en traint expats die in deze regio gaan werken Hij schreef ook de reisgidsen Rusland en Oekraïne.

Dit jaar verscheen de vierde druk van Domenicusgids Georgië en Armenië.

Armenië is een bergachtig land in de Zuidelijke Kaukasus, gelegen in het noordoostelijke deel van het Armeense Hoogland.

Geografisch gezien behoort het land tot Azië maar in culturele en historische aspecten beschouwt het zich als behorend tot Europa en noemt zich ook (net als Georgië) een Europees land.

Armenië is sinds 2001 lid van de Raad van Europa. Staatshoofd (president) is Serzj Sarkisian, regeringsleider (premier) Karen Karapetian. Het land grenst aan Georgië, Azerbeidzjan, Iran en Turkije. De grenzen met Azerbeidzjan en Turkije zijn gesloten vanwege een conflict over Nagorno-Karabach. De hoofdstad Jerevan is gesticht in 782 voor Christus en is daarmee een van de oudste steden ter wereld.

Georgië is een land in Oost-Europa. De hoofdstad is Tbilisi. Georgië is lid van de Wereldhandelsorganisatie, de Raad van Europa, de Organisatie voor Economische Samenwerking in het Zwarte Zeegebied, de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, en de GUAM. Georgië is sinds 2011 officieel kandidaat-lid van de NAVO.

 

Het land grenst aan Rusland, Turkije, Armenië, Azerbeidzjan, en de Zwarte Zee. In de praktijk zijn de autonome regio's Abchazië en Zuid-Ossetië sinds het begin van de jaren 1990 de facto onafhankelijk, zodat de Georgische overheid hier geen gezag meer over heeft. Tot 2004 gold dit ook voor de regio Adzjarië. De status van Abchazië en Zuid-Ossetië vormt sinds de hernieuwde onafhankelijkheid in 1991 een bron van terugkerende gewapende conflicten, waarbij buurland Rusland regelmatig een grote rol speelde. Voornamelijk om die reden is de relatie tussen beide landen slecht. De Zuidelijke Kaukasus behoort tot de minste bekende toeristenregio’s van Europa.

In Georgië en Armenië vind je de hoogste bergtoppen van Europa, de meest gastvrije mensen van de wereld en de oudste bouwwerken uit de christelijke cultuur. Georgiërs en Armeniërs zijn echte levensgenieters. Mede dankzij het heerlijke subtropische klimaat leven ze de helft van het jaar op straat. In de eerste Nederlandstalige reisgids over dit gebied maak je kennis met de tradities en gewoonten van deze Kaukasische volkeren. Een verscheidenheid aan bezienswaardigheden en activiteiten in deze regio komt aan bod: jeepsafari's, wandel- en klimtochten naar nog nauwelijks betreden bergtoppen, middeleeuwse kloosters en thermen uit de tsarentijd. De zonaanbidder kan zijn hart ophalen aan de fantastische Georgische stranden van de Zwarte Zee, terwijl stedenliefhebbers zich dagenlang kunnen vermaken in de kosmopolitische hoofdsteden: het romantische Tbilisi en het luxe Jerevan.

Geografisch gezien liggen zowel Georgië als Armenië in Azië. Beide landen beschouwen zichzelf echter als Europees. De auteur vertelt over de geschiedenis, het landschap, economie, kunst en cultuur. We maken een wandeling door de hoofdstad Tbilisi om daarna het land in te trekken. De auteur geeft een beschrijving van alle belangrijke bezienswaardigheden. Het tweede deel gaat over Armenië. Ook in dit deel vertelt de auteur over de vaak tragische geschiedenis, economie, kunst en cultuur. De hoofdstad Jerevan zowel als het leven daarbuiten krijgen veel aandacht. Alhoewel zowel Georgië als Armenië grensconflicten hebben met respectievelijk Rusland en Azerbeidzjan, zijn beide landen voor de reiziger rustig en stabiel, mits de grensgebieden worden vermeden. De auteur heeft een uitstekende reisgids geschreven met veel informatie over beide landen en volkeren. Achterin in een apart katern goede praktische informatie. Met veel mooie kleurenfoto's en duidelijke kaarten. Met register. André Oyen

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.