Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

27-07-17

Amsterdam Streethearts Shirley Agudo

publication-660 (1).jpg


 

https://www.youtube.com/watch?v=jUr7V8goG4Uhttps://www.youtube.com/watch?v=LowmEcKd3oM

https://www.youtube.com/watch?v=h48KQL3I7H8

https://www.youtube.com/watch?v=Zuh3UTqGYhA

Amsterdam Streethearts

Shirley Agudo

Uitgever: Bas Lubberhuizen

tweetalig 240 pagina's 9789059374980 juli 2017

Het is alsof je doordringt tot de persoon achter het kostuum of masker” zei iemand eens tegen me. Dat vat precies samen wat ik met mijn fotografie tracht te bereiken.

Shirley Agudo is een Amerikaanse, in Nederland woonachtige schrijfster en fotografe. Eerder publiceerde ze The Dutch & Their Bikes; Bicycle Mania Holland; Fodor’s Holland en Here’s Holland (met S. Gazaleh-Weevers).

In The Dutch & their Bikes (Scriptum 2014) bracht de auteur en fotograaf het fenomeen fiets in Nederland, snel, goedkoop, goed voor het milieu en prima voor de gezondheid, onder de loupe. Door de uitstekende fietsinfrastructuur is het niet meer dan logisch dat er meer fietsen zijn in Nederland dan inwoners. Kinderen leren er, in de ogen van Shirley Agudo, eerder fietsen dan lopen. Ze gaf ze niet alleen een totaalbeeld van stad en land, het ging ook over hoe Nederlandse fietsontwerpers internationaal met trendy modellen doorbreken (VanMoof, Spiked, Bough Bikes) en hoe de Nederlandse fietscultuur een exportproduct is geworden en meer dan gehoor vindt bij stadsbestuurders van grote steden als Parijs, Londen en New York. Want ook zij willen naar een tijd met meer fietsen dan auto's.

In haar nieuwe boek Amsterdam Streethearts richt ze heel overtuigend lens en aandacht op de Gay pride.

Lhbt’ers uit de hele wereld strijken in de zomer massaal in Amsterdam neer voor de Gay Pride, de Drag Queen Olympics en de Hartjesdagen. De regenboogvlag gaat uit en tijdens de botenparade is iedereen ‘pretty in pink’. De feestmaand is pas voorbij nadat extravagant uitgedoste drag queens - zij aan zij met buurtgenoten - over de Zeedijk hebben geparadeerd tijdens het eeuwenoude volksfeest Hartjesdag. Shirley Agudo raakte gefascineerd door deze uitbundige en vrijgevochten manifestaties. Ze fotografeerde jarenlang de bezoekers van de festiviteiten en toont in het tweetalige boek Amsterdam Streethearts hun flamboyante uitdossingen. Backstage mocht zij ook van dichtbij het proces van de transformatie volgen en dat zien we hier voor het eerst in boekvorm, met een tekst in het Nederlands en het Engels

Ook interviewde zij dragqueen Richard Keldoulis (Sydney, 1963), ook bekend als Jennifer Hopelezz. Omdat homo’s nergens zo vrij zijn als in Amsterdam, kwam Richard Keldoulis in de vroege jaren negentig naar Nederland. Sindsdien is er veel veranderd. Tegenwoordig strijdt hij als eigenaar van een fetisjclub en een gaysauna dan ook voor de zichtbaarheid van de homogemeenschap.

Amsterdam Streethearts is een monument van een boek, zonder moraliserend vingertje, met ruim 400 foto's van de Canal Pride, Hartjesdag en de Drag Queen Olympics, dat spettert van vrolijheid, kleur diversiteit en héél veel trots en daar staat het woord pride uiteindelijk toch voor.

André Oyen

00:02 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.