Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

20-07-17

Reishandboek Bolivia : praktische en culturele reisgids met alle bezienswaardigheden Marica van der Meer

index (8).png


Reishandboek Bolivia : praktische en culturele reisgids met alle bezienswaardigheden

Marica van der Meer

Uitgever: Elmar B.V., Uitgeverij

Nederlandstalig 270 pagina's 9789038925844 februari 2017

 

De bevolking van Bolivia houdt nog stug vast aan tradities. De weefkunst en het kleuren van wol en katoen met felle natuurlijke kleurstoffen, zorgt voor kleurrijke kleding. Het bolhoedje dat de Boliviaanse dames van Britse spoorwegmedewerkers geërfd hebben, maakt hun klederdracht compleet.

 

Bolivia is een republiek in Zuid-Amerika die grenst aan Peru, Brazilië, Paraguay, Argentinië en Chili.

 

Voorafgaand aan de Europese kolonisatie, was de Andes-regio van Bolivia een deel van het Inca-rijk — de grootste staat in precolumbiaans Amerika. Het Spaanse Rijk veroverde de regio in de 16e eeuw. Tijdens het grootste deel van de Spaanse koloniale periode werd dit gebied Opper-Peru genoemd. Na het uitroepen van de onafhankelijkheid in 1809 volgde 16 jaar van oorlog alvorens de republiek, genoemd naar Simón Bolívar, op 6 augustus 1825 werd opgericht. Bolivia heeft geworsteld met perioden van politieke instabiliteit, dictaturen en economische ellende.

 

Bolivia is een democratische republiek. Het is een ontwikkelingsland, met een middelmatige index van de menselijke ontwikkeling en een armoedeniveau van 53%. De belangrijkste economische activiteiten zijn onder meer landbouw, bosbouw, visserij, mijnbouw en de productie van goederen, zoals textiel, kleding, verfijnde metalen, en geraffineerde aardolieproducten. Bolivia is zeer rijk aan mineralen, in het bijzonder tin.

 

De Boliviaanse bevolking, geschat op 10 miljoen, is multi-etnisch, met bijvoorbeeld indianen, mestiezen, Europeanen en Afrikanen. De gesproken voertaal is Spaans, hoewel ook het Aymara, het Quechua en Guaraní officieel zijn, evenals 33 andere inheemse talen. Het grote aantal verschillende culturen in Bolivia heeft veel bijgedragen aan een grote diversiteit op gebieden als kunst, gastronomie, literatuur en muziek.

Deze praktische en culturele reisgids met alle bezienswaardigheden is rrn geactualiseerde uitgave van een oorspronkelijk Nederlandstalige landengids. De gids verscheen eerder in de reeks Wereldwijzer (2009) van dezelfde uitgever. De reeks reishandboeken is gericht op reizigers met interesse voor cultuur en natuur en worden door Nederlandse kenners van het land samengesteld, in een opzet die past bij de bestemming. De gids Bolivia opent met een algemene inleiding (geologie, flora & fauna, geschiedenis, cultuur, etc). Daarna een praktisch gedeelte (bedelen, festivals, hoogteziekte), gevolgd door het grootste deel met de beschrijving van de bezienswaardigheden. Beschreven in de meest logische reisrichting met extra aandacht voor de hoogteverschillen binnen dit land. In aparte kaders tussendoor praktische informatie (toeristenburo's, accommodatie, eten & drinken), wandeltips en speciale onderwerpen (Che Guevara, Mate de Coca, de trein door de jungle, de nachtbus). Veel aandacht voor natuurschoon en de kleurrijke inheemse bevolking van het land dat ook wel het Tibet van Zuid-Amerika wordt genoemd.

De Spanjaarden hebben prachtige koloniale steden gebouwd, die bewoond worden door een traditionele bevolking. Het Reishandboek Bolivia beschrijft de meest logische route om het gehele land te bezoeken.

André Oyen

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.