Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

17-07-17

VICEROYS HOUSE

17665.20170711104553_grey.jpg


 

https://www.cinenews.be/nl/films/viceroy-s-house/VICEROYS HOUSE
Regie: Gurinder Chadha | 106 minuten | biografie, drama, geschiedenis | Acteurs: Hugh Bonneville, Gillian Anderson, Michael Gambon, Manish Dayal, Simon Callow, Lily Travers, Om Puri, Huma Qureshi, Sarah-Jane Dias, Simon Williams, Marcus Jean Pirae, Samrat Chakrabarti, Roberta Taylor, Darshan Jariwala, Arunoday Singh, Lucy Fleming, Terence Harvey, Neeraj Kabi

Lord Louis Mountbatten, (Frogmore, 25 juni 1900 – Sligo (Ierland), 27 augustus 1979) was een First Sea Lord en de laatste gouverneur-generaal van Brits-Indië.

Mountbatten werd geboren als de tweede zoon en jongste kind van Lodewijk Alexander van Battenberg en zijn echtgenote Victoria Maria van Hessen-Darmstadt, een kleindochter van koningin Victoria.

 

Mountbatten diende in de Royal Navy tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Hij viel op door zijn, in de ogen van zijn mede-officieren 'typisch Duitse', perfectionisme en zijn vlijt. Ook zijn familierelatie met de koning legde hem geen windeieren. Hij bekleedde veel belangrijke posities en kreeg voor zijn werk verschillende hoge onderscheidingen. In 1947 werd de progressief ingestelde edelman door de Labour-regering van Clement Attlee aangesteld als laatste onderkoning van Indië met als opdracht Brits-Indië te begeleiden op de weg naar een snelle onafhankelijkheid. Hij werd vervolgens benoemd tot eerste gouverneur-generaal, de vertegenwoordiger van de Engelse koning in het land. Hij is daarmee de afgevaardigde van zijn neef, koning George VI, die als keizer van India heerst over honderden miljoenen onderdanen op het Indiase subcontinent.

Na de Tweede Wereldoorlog loopt het Britse Rijk op zijn laatste benen: de tweede vernietigende oorlog binnen één generatie heeft het land financieel en mentaal uitgeput. Het leger is uitgedund door alle slachtoffers en onder druk van de Verenigde Staten dienen de Europese landen na de oorlog hun kolonies onafhankelijkheid te verlenen.

Mountbatten heeft de opdracht meegekregen om de postkoloniale periode zo goed mogelijk te begeleiden: India moet onafhankelijk worden langs een vastgesteld tijdpad en moet zo ordentelijk verlopen als mogelijk. Samen met zijn vrouw Edwina (Gillian Anderson) zet hij zijn beste beentje voor om de leiders ter plekke – de gouverneurs, de maharadja’s en de vertegenwoordigers van diverse stromingen – mee te krijgen in de ideeën van de Britse regering. Hij loopt echter tegen oude rivaliteiten aan en de diepe religieuze kloven binnen India tussen hindoes, moslims en sikhs.

 

Zijn gematigde koers loopt stuk op een realiteit die laat zich niet sturen. Zijn stafchef, Lord Hastings “Pug” Ismay (Michael Gambon), de leiders Jawaharlal Nehru (Tanveer Ghani), Mahatma Gandhi (Neeraj Kabi) en Muhammed Ali Jinnah (Denzil Smith) zijn onderling verdeeld over de oplossing, waarbij Jinnah blijft vasthouden aan de oprichting van een nieuwe, onafhankelijke staat voor de provincies met een moslim meerderheid: Pakistan.

Al snel breekt geweld uit tussen de hindoes, moslims en sikhs, iets dat ook grote invloed heeft op de levens van de vijfhonderd personeelsleden in het paleis van de onderkoning. De liefde tussen Jeet, (Manish Dayal), een jonge hindoe-bediende en Aalia, een moslimvrouw(Huma Quresi) die in het paleis werkt, loopt gevaar ten onder te gaan door de tumultueuze gebeurtenissen en hun eigen conflicten met hun respectievelijke religieuze gemeenschappen. Wanneer de situatie dreigt te escaleren, worden ze gedwongen een monumentale keuze te maken.

 

Viceroy’s House’ geeft een fraai tijdsbeeld waarin Mountbatten eigenlijk als een vrij pacifististische figuur uitkomt. Hij zag ook algauw in dat het tijdpad dat door de regering in Londen is opgesteld, versneld moet worden om het opkomende geweld tussen bevolkingsgroepen de kop in te drukken. Mountbatten, bijgenaamd “Dickie” en Edwina doen hun best, maar krijgen geen grip op de escalerende situatie. Ook in hun eigen staf lopen de gemoederen hoog op en ontstaan er verschillende kampen.

Regisseur Gurinder Chanda vertelt in deze film ook het verhaal van haar grootmoeder, die één van de vele slachtoffers was van de religieuze vervolging en de massa-migratie die volgde na de afsplitsing van Pakistan. Diens alter-ego wordt hier gespeeld door Huma Qureshi in de rol van Moslima Aalia Noor die zorgt voor haar blinde vader [Om Puri], een man die lange tijd gevangen heeft gezeten voor zijn politieke overtuiging.

 

Visueel ziet ‘Viceroy’s House’ er overweldigend uit, prachtige beelden, alles is opgenomen op locatie: het Viceroy House is inmiddels omgedoopt tot Rashtrapati Bhavan en fungeert nu als het werkpaleis van de president van India. Het Viceroy’s House is een monument van pracht en praal.
Een ander aardigheidje is dat oude bioscoopjournaals gemengd worden met zwartwit scènes met de acteurs, zodat er de nodige historische context geschetst kan worden en de kijker een beeld krijgt van wat er zich in de buitenwereld afspeelt. In het laatste deel van van de film zien we echter ook het onvoorstelbare leed op een grotere schaal.
Het menselijke leed dat dit heeft veroorzaakt, is ook bijna niet te bevatten: 1 miljoen dodelijke slachtoffers en een veelvoud daarvan aan mensen die gewond raakten of van huis en haard werden verdreven.

Viceroy's House onderstreept de absurditeit van de herverdeling van de Britse koloniën. Het is wel een publieksvriendelijk drama waarin de onafhankelijkheids-strijd iets te weinig zichtbaar is en wat te veel te lijden heeft onder het niet uit verf komend liefdesverhaal.

Toch is er dank zij een stevige cast en crew een film ontstaan die een stuk pijnlijke historiek dichter bij de kijker brengt.

André Oyen

 

 

 

 

00:00 Gepost in DVD, Films | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.