Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

01-08-17

Masser Brock Bert Wagendorp

index (23).png
Masser Brock Bert Wagendorp

Uitgever: Atlas Contact, Uitgeverij

Nederlandstalig 416 pagina's 9789025449612 februari 2017

 

De werkelijkheid is tegenwoordig in duizendvoud beschikbaar. Je weet niet precies wat je ziet, maar dat doet er niet toe. Je bent erbij en dat is genoeg.

 

Deze roman van Bert Wagendorp gaat over de vraag hoe nieuws nieuwe werkelijkheden schept, over hoe waar de waarheid daarvan is die wij dagelijks krijgen geserveerd en over de waarde daarvan. Het is een wervelend verhaal vol vrolijke, tragische en kleurrijke personages.

Masser Brock is een journalist, die werkt voor de kwaliteitskrant De Nieuwe Tijd. Eerst als verslaggever, later als columnist en ook een tijdje als hoofdredacteur. Masser loopt voortdurend te twijfelen of hij zijn werk wel goed doet. In de ogen van anderen doet hij dat, maar hij zelf is hij een eeuwige twijfelaar. Toch levert hij geruchtmakende verhalen en onder zijn leiding als hoofdredacteur bloeit de krant als nooit tevoren. In het boek komt de familie van Masser ruim op de voorgrond. Zijn ouders, die tijdens zijn kindertijd als hippies leefden. Zijn als kind overleden broer. Zijn zus, die de speechschrijver, de politiek assistent en de geliefde van de minister-president is. Zijn neefje (zoon van zijn zus), die een horlogemakerij in zijn huis bedrijft. En niet op de laatste plaats zijn grootvader van over de 100. Al deze mensen zijn van invloed op het journalistenbestaan van Masser Brock. Het boek lijkt geïnspireerd door de werkelijkheid met zijn fakenews en zijn sociale netwerken.

De spannende ontwikkelingen geven de roman trekken van een thriller, waarin bijfiguren wel iets té clichématig geschetst worden en sommige zaken uiteindelijk wat in de lucht blijven hangen. Het laatste en beste gedeelte van het boek gaat over de crisis waarin Brock belandt als gevolg van alle gebeurtenissen, die hem zijn geloof in de zin en functie van journalistiek doen verliezen.

Bert Wagendorp (1956), columnist van de Volkskrant, kende reeds eerder veel succes met de roman Ventoux (2013). Masser Brock zal waarschijnlijk niet de oplages van dat Ventoux halen , maar ik vond het persoonlijk best een boeiend boek met sterke reflecties over een wereld waarin de waarheid misschien niet dé waarheid is, maar een gemanipuleerd iets .

André Oyen

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.