Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

19-07-17

De jacht Hans Galesloot

index.png


De jacht

Hans Galesloot

Magonia in 2017

Uitgeverij : Magonia

ISBN : 9789492241177

 

Aantal pagina's : 320

2017

Jan was wel de laatste die ze verwacht had tijdens de inval. Hoe kon het dat juist hij een Jodenjager was, vroeg ze zich af, ze had nooit iets van Jodenhaat bij hem opgemerkt Misschien deed hij dit puur om het geld.

 

 

Hans Galesloot (1953 studeerde sociale wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam en volgde een studie scenarioschrijven in San Francisco en aan het American Film Institute in Los Angeles. Hij schreef een groot aantal televisieseries waaronder het veelbekeken Medisch Centrum West. Ook schreef hij de historische roman Mevrouw Majesteit over het conflict tussen Juliana en Bernhard.

In De jager laat hij verschillende perspectieven van Nederlanders tijdens de Tweede Wereldoorlog zien. De lezer volgt de levens van meerdere personages in opeenvolgende scènes. Joden, nazi’s, collaborateurs en verzetsstrijders – ze komen allemaal voorbij. Galesloot beschrijft genuanceerd maar ook confonterend de gruwelijkheden die in WO II ook in Nederand dagelijkese kost waren.

Marta Rosenthal, een jonge kunsthistorica, is een intelligente en aantrekkelijke vrouw die tegen elke prijs wil overleven. Ze staat met beide benen op de grond, juist ook in tijden van crisis. De sterke band met haar jongere zus Edith is haar levensader. Tijdens de bezetting bloeit de handel in schilderijen. Meestervervalser Han van Meegeren doet zaken via de kunsthandel waar Marta werkt.

 

Als de Tweede Wereldoorlog begint werkt Marta Rosenthal bij de bekende kunsthandelaar Jacques Goudstikker. De Duitsers zitten de joden aanvankelijk nog niet erg op de hielen, maar het begint te komen. Marta, Joods maar niet belijdend, hoopt nog altijd dat het tij zal keren ook al ziet ze dat er om haar heen mensen naar het buitenland vluchten of zelfs een eind aan hun leven maken. Zij wordt echter met haar neus op de feiten gedrukt als de kunsthandel op een dag bezoek krijgt van Göring, die voor een belachelijk laag bedrag alle oude Hollandse meesters, het grachtenpand en kasteel Nijenrode ‘koopt’. De waarnemer van de gevluchte en overleden mijnheer Goudstikker kan alleen maar te accepteren.

Ook de joden worden opgepakt. Eerst via razzia’s. Later stelt de politie een speciale ploeg agenten samen die op jacht moeten naar joden om te gaan ‘werken’ in Duitsland.

 

Als de Amsterdamse jodenjager Jan van de Laan verliefd wordt op Marta Rosenthal, de vrouw die hij moet opsporen en arresteren, verandert dat hun beider levens voorgoed.

In hun onbezorgde tienerjaren was Marta bevriend met zijn overleden vrouw en was ook wel wat verliefd op hem. Nu is premiejager Jan, jong weduwnaar, op zoek naar mensen als Marta. Het is tegen zijn geweten in , maar zijn jonge kinderen moeten te eten krijgen. Als hij in contact komt met de ondergedoken Marta redt hij haar. Steeds als zij op een nieuw onderduikadres terecht komt en weer wordt verraden is daar Jan die haar in het geheim uit de klauwen van de Duitsers redt. Marta is hem dankbaar, maar ze kan niet van een jager houden.

 

Galesloot heeft een buitengewoon knap boek geschreven dat laat zien dat elke persoon goede en minder goede kanten heeft en dat in een oorlog iedereen tracht te overleven ook als dat ingaat tegen principes en idealen.

Andr Oyen

00:04 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.