Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

10-07-17

La fille de Brest

16848.20170620112202_grey.jpg


 

https://www.youtube.com/watch?v=KeBt_sjBJhg&t=103s

https://www.youtube.com/watch?v=03TxPrWySSg

La fille de Brest

Regie: Emmanuelle Bercot

Met: Sidse Babett Knudsen, Benoit Magimel

128 minuten France 2016

Les Laboratoires Servier is een Frans multinationaal farmaceutisch bedrijf, dat in 1954 werd opgericht door de arts en apotheker Jacques Servier. Het is uitgegroeid tot een onafhankelijke groep, die in 140 landen aanwezig is en meer dan 20.000 medewerkers telt, waarvan een kleine 3.000 in onderzoek en ontwikkeling. Servier SAS is de holding boven de verschillende bedrijven in de groep. Een kwart van de omzet wordt opnieuw geïnvesteerd in onderzoek. Servier werkt bij het onderzoek vaak samen met universiteiten en met de openbare onderzoeksinstellingen INSERM en CNRS. Servier is de tweede grootste Franse farmaceutische groep na Sanofi-aventis.

Het hoofdkwartier is gelegen in Suresnes, een westelijke voorstad van Parijs. In 2014 overleed de 92-jarige Dr. Jacques Servier, die tot op het laatst nog steeds de controle over het bedrijf behield.

Hoeveel doden nog? Met deze gecensureerde ondertitel schreef de Bretoense longdeskundige Irène Frachon in 2010 een boek over het Franse medicijn Médiator. Sinds 1975 werd het middel voorgeschreven aan diabetici met overgewicht, maar Frachon ontdekte een verband tussen de pil en enkele verdachte overlijdens.

Irène Frachon heeft in 2010 over haar onderzoek en haar strijd om het middel uit de handel te laten nemen het boek Mediator 150 mg, Combien de morts? gepubliceerd. Servier spande tegen de ondertitel van het boek een rechtszaak in omdat die een "ernstige, onjuiste en denigrerende beschuldiging" zou zijn. Het bedrijf kreeg in eerste instantie gelijk, waardoor alle omslagen van het boek herdrukt moesten worden. Maar het hof van beroep van Rennes heeft die uitspraak begin 2011 vernietigd.

In 2010 werd Mediator definitief na 34 jaar uit de handel genomen. Het geneesmiddel was oorspronkelijk voor gewichtsafname bij diabetespatiënten bedoeld maar het werd ook voorgeschreven aan patiënten die wilden vermageren. Maar het middel bleek ernstige nevenwerkingen te hebben, meer bepaald hartklepfalen en pulmonale arteriële hypertensie. Dit was al enkele jaren bekend. In 1999 waren twee gevallen van cardiovasculaire complicaties met benfluorex in Frankrijk gerapporteerd en in 2003 trok Servier Mediator terug in Spanje en Italië.

Een epidemiologisch onderzoek van de Franse pneumologe Irène Frachon bevestigde de ernstige bijwerkingen van benfluorex, en was mede in 2009 aanleiding tot de intrekking van de vergunning voor het middel door het Franse agentschap voor de veiligheid van gezondheidsproducten Afssaps. Kort daarna volgde het Europese Geneesmiddelenbureau met de aanbeveling om alle medicijnen met benfluorex in de Europese Unie in te trekken.

Volgens het Franse ministerie van gezondheid zou het gebruik van Mediator verantwoordelijk zijn voor minstens 500 doden in Frankrijk alleen. In 2011 is een gerechtelijk onderzoek begonnen tegen de voorzitter van het bedrijf, dr. Jacques Servier, die verdacht wordt van oneerlijke en misleidende praktijken.

De affaire-Mediator is in Frankrijk uitgegroeid tot een schandaal waarin niet alleen Servier is betrokken maar ook de Franse overheidsdienst Afssap, die tot 2009 wachtte om het middel uit de handel te laten nemen terwijl de risico's van het middel reeds 10 jaar bekend waren. Eigenlijk kunnen we best trots zijn want onze Belgische overheid weigerde het medicijn al in 1977 op de markt te brengen.

Regisseur/actrice Emmanuelle Bercot wier film La Tête haute in 2015 Cannes mocht openen, maar er volgens mij ten onrechte lauw werd onthaald wierp zich heel gedreven op deze zaak. Het was geen sinécure om een plausibel scenario klaar te stomen over dit medisch drama waar een pharmaciereus bij betrokken was en wiens bedrijfvoorzitter voorzitter Jacques Servier door president Sarkozy het Franse Grootkruis van het legioen van eer overhandigd kreeg.

De hoofdrol in de strijd Irène Frachon, passionele en koppige klokkenluider, staat ook in deze film centraal. Deze kanjer van een hoofdrol werd niet binnengehaald door een Franse actrice maar wel door de Deense Sidse Babett Knudsen. Brigitte Nyborg uit de Deense fictiereeks Borgen.

Knudsen blijkt over een fenomenale kennis van de Franse taal te beschikken en ze brengt haar rol met een ongelooflijke vakkennis en naturel!

Haar voornaamste tegenspeler is Benoit Magimel die een beetje wazig- de rol van onderzoeker Antoine Le Bihan speelt die voor het wetenschappelijk aspect moet opdraven. Absoluut niet leuk voor een academicus, om de handsschoen tegen zo zulke machtige en uitgekookte tegenstrevers op te nemen.Magimel tracht een geloofwaardig evenwicht tussen een gevoel voor rechtvaardigheid en acuraatheid te vinden, maar toch moet hij regelmatig tornado Sidse Babett Knudsen de voorrang geven. Wanneer je interviews met Irène Frachon op Youtube bekijkt dan weet je ook dat zowel de regisseur Emmanuelle Bercot als de actrice Sidse Babett Knudsen alle registers opgentrokken hebben om dat meisje van Brest, zoals iemand haar wat neerbuigend en spottend noemt, dat blijft doorvechten tegen beter weten in, heel getrouw weer te geven.

Misschien dat sommige kijkers zich ietwat onbehaaglijk voelen bij een film die zeer medisch is, operatie en lijkschouwing inbegrepen. Maar toch zou ik juist die kijkers aanraden die film te bekijken, want het is fascinerend om te zien hoe één dokter alles op alles zet in het belang van de geneeskunde en haar patiënten. En het is even wonderbaarlijk hoe knap die bevlogen dokter op de hielen wordt gezeten door Sidse Babett Knudsen.

André Oyen

00:00 Gepost in DVD, Films | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.