Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

21-07-17

Manneken-Pis Christine de Naeyer

index (35).png


 

Manneken-Pis

Redacteur Christine de Naeyer Meertalig, Nederlands, Frans, Engels

UitgeverBruxelles : CFC éditions, 2017 261 p. : foto's ISBN9782875720221

 

 

Het fenomeen kan wat mysterieus lijken, maar in het begin van de 17de eeuw had Manneken-Pis al een speciale plaats ingenomen in het leven van de Brusselaars.

 

 

Dit boek werd uitgegeven n.a.v. de opening op 4 februari 2017 van de GardeRobe Manneken Pis en de nieuwe zaal in het Broodhuis/Museum van de Stad Brussel, twee realisaties op initiatief van de Schepen van Cultuur, Karine Lalieux(hardback)Voordat Manneken-Pis een folkloristisch personage werd dat de meest diverse kostuums aangemeten kreeg, was hij gewoon een fontein. In de 15de eeuw speelde hij een essentiële rol in de drinkwatervoorziening van Brussel, een systeem dat toen in heel Europa bekend was. Het beeldje heet in het Frans bovendien ook nog 'Petit Julien', een verwijzing naar de vroegere fontein 'Julianekensborre'.

Het origineel van het beeldje werd door Hiëronymus Duquesnoy de Oude gemaakt in 1619.

Rond het einde van de 17de eeuw vervulde het beeldje een actieve rol in het stadsleven. Nadat het in 1695 ongeschonden uit het bombardement van Brussel was gekomen, werd het een erg kostbaar bezit en nam zijn faam alsmaar toe.

Bij grote evenementen werd het telkens in een kostbaar pakje gestoken. Zo is bekend dat Manneken-Pis in de 18de eeuw al minstens 4 keer per jaar aangekleed werd. Toen Manneken-Pis in de 19de eeuw niet langer een essentieel onderdeel was van het wateraanvoersysteem van de Stad, werd hij steeds meer het symbool van de Brusselse folklore, van de levensvreugde van de inwoners en van hun capaciteit tot zelfspot.

Een andere versie is dan weer dat hij zijn stad redde door een brand uit te plassen!

Manneke Pis staat bekend als de oudste burger van Brussel. Zonder enige twijfel is hij ook de beroemdste burger van de stad. Toeristen uit binnen- en buitenland kunnen maar niet genoeg krijgen van het impertinente, bronzen jongetje. De Brusselaars zelf omringen het kind met jaloerse zorg. Ze herkennen in het manneke hun zin voor anarchisme, voor tolerantie en bovenal hun zelfspot. Manneke Pis is de antiheld der antihelden: een klein kind, bloot en schaamteloos. Welke stad durft het aan een plassende kleuter te verheffen tot symbool? Brussel dus. Intussen is Brussel wel de hoofdstad van Europa.

Het drietalig boek over deze wereldburger gaat dieper in op de verhalen over het manneke, al dan niet verzonnen. Heel zijn garderobe wordt in woord en beeld toegelicht en de sappige ankdotes zijn niet uit de lucht. Ook de oudste burger van Brussel ontsnapt niet aan de emancipatie want hij moet wel wat concurrentie dulden in eigen stad met Jeanneke Pis!

00:01 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.