Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

04-08-17

Een halve gele zon Chimamanda Ngozi Adichie

index (31).png


Een halve gele zon

Chimamanda Ngozi Adichie

2017

ISBN 9789023450191

Uitgever De Bezige Bij

512 pagina's

De Bezige Bij

Roman

Ugwu zag haar naar binnen gaan en vroeg zich af hoe ze het had gevonden om aan een vreemdeling te worden aangeboden en wat er was gebeurd nadat ze zijn kamer was ingeduwd en wie het schuldigst was, haar ouders of de soldaat.

Een halve gele zon, draait rond de Nigeriaanse burgeroorlog uit de jaren '60, een thema dat de laatste 30 jaar prominent aanwezig is in de Nigeriaanse literatuur. Adichie steunt zowel op de nationale geschiedenis als op haar familiegeschiedenis (drie van haar grootouders kwamen om in vluchtelingenkampen) om dit onderwerp vorm te geven. Tegelijk vormt de roman een kroniek van tien jaar Nigeriaanse onafhankelijkheid.

Een Halve Gele Zon is haar tweede roman. Het boek ontleend zijn titel aan het embleem voor Biafra, de afgescheiden staat van Nigeria die slechts drie jaar heeft bestaan – van 1967 tot 1970. Adichie's roman focust zich op de impact van de oorlog in Biafra op het leven van de burgerbevolking.

Ugwu, een jongen uit een arm dorp werkt als huisknecht voor een universiteitsprofessor. Olanna heeft haar luxeleventje in de Nigeriaanse hoofdstad Lagos achter zich gelaten om bij de charismatische professor te gaan wonen. De derde hoofdpersoon is Richard, een verlegen Engelsman die in de ban raakt van Olanna’s geheimzinnige tweelingzus.

Tegen de achtergrond van de gruwelijke burgeroorlog worden deze drie personages op onverwachte wijze met elkaar geconfronteerd.

Door de geografische spreiding is de auteur in staat het begin en het verloop van de burgeroorlog te vertalen in een familiedrama. Het boek wordt van een familieroman (inclusief intriges, huwelijksproblemen) tot een beschrijving van de oorlog (inclusief wreedheid, corruptie, manipulatie) vanuit een persoonlijk perspectief.

Het tempo van het geheel is soms een beetje aan de trage kant, maar daar staat tegenover dat deze opbouw spanning toevoegt aan het verhaal. Adichie maakt bijzonder knap tijdsprongen die ervoor zorgen dat we nieuwsgierig blijven naar de rest van het verhaal.

André Oyen

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.