Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

02-07-17

Richard Hemker – Hoogmoed

index (28).png


 

Richard Hemker – Hoogmoed. Van Oorschot, Amsterdam. 304 blz. € 18,99. 9789028261280

 

Twee weken zijn verstreken sinds ik in Vezoul ben. Gekleed in slechts een blauwgroen gestreepte badjas, bedaagd wiegend op bleke voeten, tuur ik door de deuren in de wintertuin naar buiten waar een kille herfstregen neerslaat en een pauw pikt in de restanten van een muis.

 

Richard Hemker (1967) studeerde Italiaanse letterkunde en debuteerde in 2009 met de verhalenbundel Scherzo.

In de roman Hoogmoed van Richard Hemker (1967) heeft hoofdpersoon Chris Seutorius heeft zich teruggetrokken in de Ardennen in een verlaten pastorie om te werken aan een biografie van de vijftiende-eeuwse Italiaanse edelman en humanist Giovanni Pico della Mirandola, het meest bekend geworden met een oratie over de eenheid van de waarheid en van het menselijk weten. Met zijn leermeester Ermalao Barbaro voerde Mirandola een briefwisseling over de literatuur. Wat heeft voorrang: de waarheid zonder retoriek of de esthetische verwoording. Mirandola kiest voor de wijsgerige, wetenschappelijke inhoud, Barbaro voor de verzorgde vorm. Seutorius kwam toevallig terecht in het Belgische dorp dat in de buurt van Bouillon ligt.

Hoogmoed bestaat uit twee verhaallijnen. De eerste speelt halverwege de jaren negentig. Seutorius haalt herinneringen op aan zijn vriendengroep, voordat het leven hen uit elkaar trok en andere kanten opstuurde. Ze zijn vroegwijze gymnasiasten. Eén van de vrienden, Dimitri, past Griekse mythen aan; de helft van de groep gelooft in ‘de daimon’, een uit de Griekse filosofie afkomstige term die een soort openbaring inhoudt waarin het goddelijke zich manifesteert. Allemaal houden ze van het voeren van hoogdravende gesprekken.

De verwikkelingen rond de pastorie worden afgewisseld met stukken over de verhoudingen met de dorpsbewoners. De nieuweling tegen de rest, de zonderling in wording.

Hemker weet het filosofische aspect juist in de originaliteit van zijn taal te vangen. En in de manier waarop het totaalbeeld invulling krijgt. Het werk aan de biografie vordert mondjesmaat. Chris heeft besloten dat hij de pastorie wil verwerven en verbouwen. (Een staatslot heeft hem een kleine twee miljoen euro in de schoot geworpen, een schaamtevolle verwerving, vindt hij. Niet iets waarmee je naar buiten kunt treden. Maar het geeft tijd, de illusie van vrijheid.

 

Richard Hemker concentreert zich puur op de tekst en je merkt dat hij er zich flink voor heeft ingezet om een wezenlijke, tragische kant van het menselijke bewustzijn in een ijzesterke roman te vatten.

André Oyen

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.