Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

01-07-17

Return Lynn Callens

images.jpg


Return

Lynn Callens

Uitgeverij : Beefcake Publishing

ISBN : 9789491144547

2017Ik wilde niet absoluut afvallen. Ik wilde vooral niet bijkomen. Dus deed ik dagelijks aan sport en lette ik voortdurend op mijn eten. Ik blééf wel eten, drie keer per dag zelfs, maar ik at zo weinig dat ik de hele tijd grote honger had. Op die manier ben ik stap voor stap gewicht verloren. Ongeveer 15 kilo op ruim drie jaar tijd. Tot ik uiteindelijk nog maar 32 kilo woog. Voor 1,58 meter.

Lynn Callens (27) leed zo'n vier jaar lang aan anorexia. Nu ze goed en wel van de ziekte is verlost, heeft ze haar bijzondere verhaal neergeschreven.

Omdat er nog heel wat onduidelijkheden zijn rond anorexia nervosa heeft ze haar persoonlijke herinneringen neergeschreven.

Het boek gaat over haar ervaring met anorexia en over hoe ze eruit geraakt is. Hoe ze erin is geraakt, wordt kort besproken, omdat dit essentieel is om te begrijpen hoe deze ziekte bij haar ontstaan is.

Uiteraard ervaart elke patiënt met anorexia nervosa dit anders en zij maken niet allemaal hetzelfde mee . Toch zullen er vele gelijkenissen zijn. De oorzaken waarom iemand in anorexia nervosa belandt, zijn wel voor iedereen verschillend.

De meeste mensen denken dat iemand die anorexia heeft, zich vaak als te dik beschouwt. Maar dit is volgens de auteur de minst voorkomende reden waarom mensen zich obsessief met eten gaan bezighouden...

Lynn was heel onzeker in die periode, ze was onzeker over haar uiterlijk, over de dingen die ze zei, kortom over alles en nog wat. Ze ging op zoek naar iets waar ze controle over kon krijgen. Haar gewicht dus. Ze bouwde muren rond zich heen, zonder zichzelf vragen te stellen. Eens je vermoedt dat je anorexia hebt, is het al te laat. Dan zit je er al in.

Het heeft haar veel moeite gekost, zowel fysiek als mentaal, om de juiste weg terug te vinden. Mede dankzij de hulp van een mental coach heeft Lynn er zich doorheen weten te slaan.

Dankzij deze persoon heeft ze haar onzekerheid kunnen overwinnen. Het is trouwens ook zij die Lynn heeft geadviseerd om haar verhaal neer te schrijven. De titel 'Return' verwijst naar de 'return'-toets op een computer. Lynn zat in haar eigen wereld, maar keerde terug naar de realiteit. En dat laatste komt voortdurend terug in haar boek, ze wou van die anorexia af en terug naar haar vorig leven. Op professioneel vlak heb ik heel wat mensen met anorexia en boulemie ontmoet. Meestal hebben deze mensen (bewust of onbewust) totaal geen inzicht in hun ziektebeeld. Een vlot geschreven getuigenis van iemand die het allemaal beleefd én overwonnen heeft kan zeker een helpende en misschien wel een reddende hand bieden.

André Oyen

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.