Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

08-07-17

En het sneeuwde in Rome Stefan van Dierendonck

9200000071595664.jpg


https://www.youtube.com/watch?v=RO5PeTN_00kEn het sneeuwde in Rome

Stefan van Dierendonck

Uitgever: De Bezige Bij

Prijs: 19,99

Bladzijden: 272

ISBN: 9789400400603

 

2017

 

Ik had veel liever mijn mond gehouden om de illusie van de vrome, jonge man van God niet te verstoren, de fantasie dat de zuivere jongeling door een goedkope Roomse slet op het verkeerde pad was gebracht. Was het maar zo simpel. In werkelijkheid was ik mijn hele puberteit lang al een geile jongeling geweest.

 

En het sneeuwde in Rome is het tweede boek van Stefan van Dierendonck (1972) na En het regende brood uit 2012. Het (symbolisch?) 12-hoofdstukken tellende verhaal gaat over een jonge priester die naar Rome vertrekt voor een studie kerkgeschiedenis. Maar in plaats van zijn studie ter harte te nemen, wordt hij verliefd op zijn taaldocente voor Italiaans, de mooie Italiaanse Arianna. De tortelduifjes belanden wel in de sponde maar voor het zover is vloeit er nog heel wat water over Gods akker en dan is het nog Arianna die het roer en de rest in handen neemt. Zij ontpriestert hem als het ware en laat hem ook meer wereldse kleding en looks aannemen.

Van Dierendonck neemt overal zijn tijd voor van het leren van een taal, het verkennen van de Eeuwige Stad tot de liefde te consumeren.

Ook al zijn zijn gevoelens niet erg priesterlijk en kijkt hij naar porno, luistert hij naar stevige popmuziek toch wordt alles heel voorzichtig opgeschreven. Hij raakt amper uit zijn woorden als hij over masturbatie of homoseksualiteit schrijft en je bent haast gelukkig en opgelucht voor hem dat hij een spijkerbroek en een pakje condooms koopt.

Ergens kan je begrip op brengen voor zijn gevoelens en zijn worsteling, maar anderzijds vind ik het anno 2017 toch nog al een beetje twijfelachtig voor een man met zo een intellectuele bagagen, die echtgenoot en vader wordt.

Het hele boek gaat duidelijk over verbeten haast huiveringwekkend zoeken naar identiteit en ik betwijfel werkelijk of hij die echt gaat vinden. Ik herinner me met hoeveel plezier ik indertijd Pater Van Kilsdonk. Raadsman in delicate zaken (2013) – memoires van Alex Verburg heb gelezen. Dat was een boek naar mijn hart omdat hier een priester werd geschetst die dialoog zocht met zichzelf en de wereld en die dingen wilde benoemen en duidelijk maken.

Het universum van priester Stefan lijkt me iets te beperkt ook al wil hij kwijt dat mensen contact met hem zoeken omwille van zijn aaibaarheidsfactor. Dat wil ik best geloven, maar het is me toch iets te veel twijfelen op kousenvoeten. Dat is natuurlijk mijn persoonlijke mening en het verhaal maakt misschien wel dingen los bij andere mensen. Als boek wist het me wel aan te spreken omwille van taal en stijl. Tja over het etiket fictie wil ik kort zijn, er is genoeg over de auteur bekend om te weten dat hier autobiografische elementen overheersen, maar daar heb ik niet het minste probleem mee!

André Oyen

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.