Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

24-06-17

Paul Verhoeven : een filmersleven Rob van Scheers

index (24).png


Paul Verhoeven : een filmersleven

Rob van ScheersUitgever: Uitgeverij Podium B.V.

Nederlandstalig 652 pagina's 9789057598296

2017 

Hollywood is een uiterst cynische plaats, alleen: je mag er geen cynische films in elkaar blikken. Dat tolereren ze niet.

Met Elle (de Franse Oscar-inzending 2017- winnaar Golden globe) staat Paul Verhoeven (Amsterdam, 18 juli 1938) internationaal op het toppunt van zijn roem. Biograaf Rob van Scheers volgt de Nederlandse cineast al vijfentwintig jaar op de voet en sprak met ruim honderd betrokkenen onder wie Carice van Houten, Isabelle Huppert, Rutger Hauer, Sharon Stone en Michael Douglas.

'Paul Verhoeven. Een filmersleven ' een geheel herziene, sterk vermeerderde editie met bijgevoegde hoofdstukken, nieuw fotomateriaal en een voorwoord van Martin Koolhoven werd nu op de markt gebracht.

 

Rob van Scheers (1959) publiceerde elf non-fictieboeken. Ook was hij co-auteur van Verhoevens Jezus van Nazaret en de in boekvorm verschenen reeks Volgens Verhoeven.

De auteur spitst zich vooral toe op Verhoevens werk als regisseur. Zijn privé-leven komt alleen aan de orde voorzover dat van invloed is geweest op zijn artistieke uitingen. Behalve dat er wordt ingegaan op de totstandkoming van zijn films laat de herziene versie ook zien hoe er van alle kanten in de loop der jaren naar de films gekeken wordt. In hoeverre men in staat is geweest de diepere lagen, de symboliek in zijn films op de juiste manier te onderkennen en ook te waarderen. En dan gaat het bijvoorbeeld om de verwijzingen in RoboCop naar de figuur van Jesus of in Starship Troopers naar actuele politieke situaties. De schrijver ziet in hem vooral een regisseur die steeds grenzen wil verleggen. Een uitgebreidinterview met actrice Sharon Stone laat zien wat de film Basic Instinct betekend heeft voor haar carrière en persoonlijke leven.

Van Scheers heeft een titanenwerk afgeleverd en ging niet over één nacht ijs. Iedere film wordt uitvoerig en uiterst precies behandeld, waardoor je met ruimere blik een eventuele herziening van vroeger werk kan aanvatten. Zo was er bijvoorbeeld de invloed van Marten Toonders creatie 'Tom Poes' op Robocop.

Nergens zoekt Rob van Scheers pikante roddels op, hij bouwt met feiten en interviews een degelijk verhaal op dat een sterke inkijk gunt in de carrière van een groot filmmaker.

Rob scheers zei in een interview met Boekenkrant: Het was een lange reis, die mij veel heeft geleerd over de achterkant van alle glamour. Het vak van filmregisseur betekent toch eerst en vooral: heel hard werken, met heel veel stress. En dan maar zien wat ervan komt. Paul heeft nu veel succes met Elle, maar met films als Showgirls heeft hij ook de keerzijde leren kennen. Voor het boek perfect, natuurlijk, zoveel spannende pieken en dalen. Ik kan iedere journalist aanraden om ook zo’n langlopend onderwerp te kiezen. In mijn geval: je maakt van alles mee over de werkelijkheid van een filmersleven, en als auteur plaats je al die indrukken binnen een culturele en historische context. Mooi vak, hoor.’

Ook mooi boek hoor Rob!

André Oyen

01:17 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.