Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

12-07-17

Als dit zo doorgaat : let's make literature great again, with all the best words! Auke Hulst

index (20).png


 

Als dit zo doorgaat : let's make literature great again, with all the best words!

Auke Hulst

BoekNederlands

 

Amsterdam : Ambo|Anthos, © 2017

244 p.

ISBN9789026339813

Laat mij midden in de nacht door de straten van hoofdsteden

struinen

garandeer me dat ik niet verkracht word

en ik zal het wereldwijde leven beschrijven

dacht ik nog

Maar toen veranderde alles

van de ene op de andere dag

In Amerika hadden ze een nieuwe president gekozen"

(Alternatieve vragen en antwoorden van Lieke Marsman)

 

Let's make literature great again, with all the best words Initiatiefnemer: Auke Hulst Als dit zo doorgaat bevat nieuwe verhalen van welluidende literaire stemmen. Doel is de zeggingskracht van literatuur aan te wenden om hoofden en harten van mensen te bereiken en invoelbaar te maken wat er op spel staat - nu en tot in de verre toekomst - en in welke situatie we kunnen belanden als de abnormaliteit van het trumpisme normaliseert en de verrechtsing van Europa doorzet. Durven we stil te staan bij de vraag: welke wereld zijn we aan het maken? Tweets, Faceookposts, nieuwsberichten en opiniestukken haken vooral in op de dagelijkse actualiteit. Als er een vergezicht wordt geboden, dan is dat een abstract vergezicht en een klassieke roman als 1984 liet al zien dat literatuur zo'n vergezicht ook invoelbaar kan maken. Literatuur staat midden in de maatschappij en heeft een lange houdbaarheidsdatum. Auke Hulst vroeg een aantal Nederlandstalige schrijvers vanuit eenzelfde idee een verhaal te schrijven over vandaag. Het resultaat is dat Als dit zo doorgaat , vierentwintig pregnante verhalen aflevert. Ruim twintig auteurs leverden een bijdrage, o.a.: Karin Amatmoekrim, Hanna Bervoets, A.H. J. Dautzenberg, Anne-Gine Goemans, A.F.Th. van der Heijden, Gustaaf Peek, Jan van Mersbergen, Nelleke Noordervliet, Christine Otten en Jamal Ouariachi.

Het Belgisch accent is miniem, buiten Ivo Victoria is er niemand die de Vlaamse ongerustheid bekend maakt terwijl die toch volop knettert in breinen als die van Tom Lanoye, Annelies Verbeke, Jeroen Olieslaghers, Dimitri Verhulst, Kristien Hemmerechts of Stefan Hertmans om er maar enkele te noemen. Hun werk op zich veegt de vloer aan met de lepennerige en wilderige trumpdynastie.

Voor de rest niets dan lof voor het initiatief en de verhalen.

Heel raak zijn de verhalen bijvoorbeeld van Daan Heerma Van Voss die een denkbeeldig interview voert met de man die twintig jaar voordien de Amerikaanse president vermoordde of Jamal Ouariachi die een Wilders-proces voert dat veel weg heeft van het Eichmann-proces, of maestro A.F.Th. Van der Heijden die achter de leugens aan gaat die Poetin hele dagen verspreidt.

Sterk staaltje verhaalkunst die de Nederlandse literatuur nog groter maakt.

 

00:01 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.