Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

19-06-17

De vrouw uit Uruguay Pedro Mairal

Pedro-Mairal-De-vrouw-uit-Uruguay-Recensie.jpg


 

De vrouw uit Uruguay

Pedro Mairal

2017

ISBN 9789028426900

Uitgever Wereldbibliotheek

160 pagina's

 

Roman

Ik wil niet dat brave vriendje zijn tegen wie je zonder gevaar kunt aanschuren. De medelevende raadgever, het luisteren oor. Ik wil graag goed voor je zijn, maar dat niet alleen. Ik ben geen teddybeer.

 

De Argentijn Pedro Mairal is één van de grote beloften van de Zuid-Amerikaanse literatuur. Zijn eerste boek ‘Una noche con Sabrina Love’ kende veel succes en werd zelfs verfilmd. Ondertussen heeft hij al verschillende romans geschreven.

La Uruguaya (De vrouw uit Uruguay in Nederlandse vertaling) is de kroniek van een dinsdag waarop het veertiger Lucas Pereyra niet direct meezit. Heel zijn leven wordt overhoop gehaald en dingen die hij koesterde veranderen drastisch. Het is ook een dag dat hij onbereikbare dromen gaat vervangen door werkelijkheidsbesef.

Lucas is een schrijver met een writer’s block. Hij leeft op kosten van zijn vrouw, en daar voelt hij zich niet gelukkig onder.Hij ziet maar één uitweg: van zijn woonplaats Buenos Aires de Rio de La Plata oversteken naar Uruguay, om daar de voorschotten te verzilveren voor de boeken die hij nog moet schrijven. Daar is de wisselkoers veel gunstiger dan in Argentinië en kan hij ook de fiscus ontwijken. Enig nadeel: het is illegaal. Het uitstapje biedt hem bovendien de kans om de 28-jarige Uruguyaanse vrouw, Guerra, te ontmoeten op wie hij tijdens een festival hopeloos verliefd is geworden. Maar het lot beslist anders.

Mairal betrekt de lezer heel nauw bij zijn verhaal en laat hem/haar die hele rampzalige dinsdag, met al het voorgaande en ook het toekomstige van heel dichtbij soms zelfs op een heel hallucinante manier mee beleven leveren, met wendingen en verrassingen inbegrepen. De hartstocht, de korte vreugde, de ontgoocheling, en de ontnuchtering komen zeer gemengd en soms zelfs wrang over.

Pedro Mairal weet heel goed doseren, en met verfijnde nostalgie, erotiek, passie en schuldgevoel weet hij de juiste sfeer te scheppen en ook de nodige spanningselementen in te voegen. Een heel bijzondere roman.

 

André Oyen

 

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.