Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

18-06-17

De tribune van de armen : over leven en vrijheid in Andalusië Mariët Meester

index (18).png
https://www.youtube.com/watch?v=VD6ws71QUpQDe tribune van de armen : over leven en vrijheid in Andalusië

Mariët Meester

de Arbeiderspers

Nederlandstalig 288 pagina's 9789029509305

2017

Bij een beeld van een vrouwelijke engel op een kapelletje stond ik stil. Ze hief haar rechterhand en wees naar de hemel, maar voor mij leek het of ze haar middelvinger opstak. Iedere dag viel me op dat mijn lontje een stukje korter was dan dat van de bewoners in Málaga, na twintig Amsterdamse jaren werd ik een stuk sneller boos dan zij. In Amsterdam was de middelvinger nooit ver weg, met name in het verkeer, ook onder de fietsers.

Mariët Meester is een veelzijdig schrijfster – ze schreef zowel romans als reportages en non-fictie die daartussenin balanceert. In 1983 was ze voor het eerst in Spanje, waar ze met haar vriend, fotograaf en kunstenaar Jaap de Ruig, en een ezeltje, Sevillana, van Sevilla naar Granada trok. Daar maakte ze voor het eerst kennis met Spanje, en dat bleek een liefde voor het leven. Een krantenknipsel uit die tijd dat ze altijd bewaard had vormde de aanleiding voor haar nieuwe boek, De Tribune van de Armen.

In dat knipsel stond dat er in Malaga elk jaar een gevangene werd vrijgelaten tijdens de Heilige Week voor Pasen, de Semana Santa, op voorspraak van “Jezus de Rijke”, een houten beeld dat tijdens die week net als veel andere heiligenbeelden in processie door de stad werd gedragen.

Terwijl ze met een ezeltje van Sevilla naar Granada trok deed Mariët Meester een raadselachtige ontdekking: tijdens een van de paasprocessies in de Semana Santa wordt elk jaar een gedetineerde vrijgelaten uit de gevangenis van de provincie Málaga. Om de achtergrond van deze traditie te ontrafelen vestigde ze zich in Málaga-stad, waar ze vanaf de Plaza de los Cristos, midden tussen de gitanos, het leven in Andalusië schetst. Het opmerkelijke verhaal van die jaarlijkse vrijlating loopt als een rode draad door het boek en het geeft daarnaast ook een mooi inzicht in het gevangeniswezen van Spanje en de volstrekt andere manier waarop de Spanjaarden tegen straf en boete aankijken dan wij in Nederland en Vlaanderen.Naast een uitgebreid portret van gewone mensen in Spanje en het verhaal van de jaarlijkse vrijlating via de broederschap van Jezus de Rijke bevat het boek ook een knappe en kleurrijke beschrijving van de Semana Santa in Malaga. De auteur verweeft haar observaties tot een soepel geheel dat de lezer vmee in een reisroes brengt.

André Oyen

 

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.