Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

21-06-17

Een nacht op het strand Elena Ferrante

9789028427075V.jpg


 

Een nacht op het strand

Elena Ferrante

ISBN9789028427075 2017

Vert. Marieke van Laake. Wereldbibliotheek, 40 blz. € 14,99. 8+

Zo gauw ze merkt dat ik op het strand ben achtergebleven, komt ze me vast en zeker halen. Misschien is het alleen maar een spelletje dat ze heeft bedacht om me bang te maken.

De mysterieuze Elena Ferrante (naar wier ware identiteit nog altijd gegist wordt) werd wereldberoemd met haar reeks Napolitaanse romans, waaronder De geniale vriendin. Elena Ferrante wilde een kinderboek schrijven en vond inspiratie in een van haar eigen romans: De verborgen dochter. Daarin steelt de volwassen hoofdpersoon tijdens een strandvakantie de pop van een meisje. In Ferrante’s jeugddebuut La spiaggia di notte, uit 2007 dat nu in het Nederlands werd vertaald door Marieke van Laake als Een nacht op het strand staat deze pop weer centraal.

In Een nacht op het strand, met illustraties van Mara Cerri, vertelt Ferrante vanuit het perspectief van de pop een spannend, duister en fantasierijk verhaal dat, gelukkig, goed afloopt.

Ferrante schrijft ook voor kinderen to the point over jaloezie, eenzaamheid en verlatingsangst.

Een nacht op het strand vertelt het verhaal van Celina. Celina is een pop en ze is achtergelaten op het strand door Mati, het meisje dat Celina al vanaf haar geboorte heeft en overal mee naar toe sleept. Ze zijn onafscheidelijk, maar sinds Mati een katje heeft, kijkt ze minder naar Celina om. Die voelt zich in de steek gelaten en wacht vergeefs tot Mati haar komt zoeken. Maar de avond valt en Celina is alleen en bang. Ze wordt opgeraapt door de Wrede Badmeester van Zonsondergang, die niet veel goeds in de zin heeft. Bovendien gaat in de nacht Celina's fantasie met haar aan de haal. 

De aquarellen van Mara Cerri zijn hartverwarmend en prikkelen de fantasie. Alleen al met de aquarellen kan je als voorlezer nog enkele zijwegen aan het verhaal breien.

Elena Ferrante weet een vrij banaal gegeven tot een dramatisch en geladen iets te verheffen. Zij weet haar lezers tegen wil en dank mee te sleuren in een met angst beladen geest, zelfs al behoort die toe aan een pop.

 

André Oyen

00:00 Gepost in BOEKEN, jeugd | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.