Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

15-06-17

MENDACIUM II GUIDO STROBBE :

mendacium II.jpg


 

MENDACIUM

GUIDO STROBBE :

AspektISBN: 9789461539113286 pagina's2016Richtprijs: €18.95

MENDACIUM II (nog te verschijnen)

SequiturDat is het, Julian, die dossiers zijn veel te gedetailleerd. Je hebt het toen heel goed verwoord: Het lijkt wel een dissectie maar dan op papier.

Guido Strobbe is geboren in Sint-Denijs-Westrem (België) in 1956. Hij geeft les in de grafische media in een school in Brugge en is correspondent geweest voor de krant Het Nieuwsblad.

Sedert 2012 schrijft hij thrillers.‘Mendacium’ betekent leugen.

De schrijver schijnt blijkbaar een voorliefde voor Latijnse benamingen te hebben want zijn vorige werken mochten zich verheugen op titels als ULTIO, ODIUM, DECEPTIO en OPERTUM.

Mendacium begint heel pittig met een lijk dat op een vrij pikant moment ontdekt wordt in het natuurgebied Bourgoyen-Ossemeersen bij Gent. Het blijkt het lijk van een vogelspotter te zijn ene Mathis Fraeyman, die samen met zijn tweelingbroer Matteo een exclusief reisbureau uitbaat, genaamd Viaggi Stravaganti.

Knorrepot Inspecteur Soetaert ontdekt een niet voltooide brief van Mathis die hem op het spoor zet van de duistere nevenpraktijken van beide broers. Inspecteur Soetaert verdenkt de tweelingbroer Matteo die tevens medezaakvoerder is van de vermoorde Mathis.

Een tweede moord op een jongetje vlak voor het politiebureau toont aan dat hier een moordenaar aan het werk is die voor niets terugschrikt. Dat dit een hele onfrisse zaak is kunnen we trouwens ook opmaken uit de tweede verhaallijn over de ontvoering van een jongetje in Kroatië en de pogingen van zijn oom om hem te bevrijden. De zaak begInt erger en erger te stinken, maar inspecteur Soetaert en zijn team, vatten de snoodaards bij de lurven en lossen enkele onverkwikkelijke zaakjes op.

Wie denkt dat de Viaggi Stravagantizaak hiermee totaal van de baan is, heeft het toch wel flink mis. In MENDACIUM II Sequitur krijgt het geheel een een staartje, dat weer een hele kluif wordt voor inspecteur Soetaert, zijn trouwe assistent André en clevere nieuweling Julian.

Wanneer Eduardo Fraeyman, (zoon van Matteo) en zijn moeder Elise Dumont na een brute overval ontvoerd worden mag het Viaggi Stravagantidossier opnieuw op tafel komen.

We doorkruisen met inspecteur Soetaert, André en Julian heel Gent en zelfs een hoekje Frankrijk om in een nieuwe en onfrisse zijtak van de Viaggi Stravagantizaak terecht te komen.

Dit tweede deel van Mendacium is even ongenieus opgebouwd als het eerste.

Er komen wat nieuwe personages bij, sommige 'kennissen' komen wat meer op de voorgrond. De spanning stijgt met de seconde, maar af en toe kan er ook wel wat stoom afgeblazen worden met de nodige sociale en komische effecten.

Het verhaal blijft tot de laatste letter boeien, omdat de auteur over een vlotte pen beschikt en ook een goede stilist met een knap taalgebruik weet te zijn.

André Oyen

 

17:46 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.