Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

13-06-17

Astronaut Pieter Kranenborg

Astronaut-185x300.jpg


Astronaut

Pieter Kranenborg

2017 Literatuur & Romans , Korte verhalen 2017

UitgeverijUitgeverij G.A. Van Oorschot B.V.

ISBN9789028261938

 

Mijn vader is een astronaut, ik heb een buurmeisje gehad dat ’s nachts Debussy speelde, en mijn broer woont in Zweden. Een van de drie dingen is niet waar. Waar zal ik mee beginnen?’

 

Pieter Kranenborg (1994) werd geboren in Amsterdam en groeide op in Uithoorn. Op zijn zeventiende won hij de derde prijs in een voorronde van Write Now! Hij viel op met zijn verhalen die werden gepubliceerd in Tirade en Hollands Maandblad. In 2015 werd hem de Hollands Maandblad Aanmoedigingsbeurs toegekend. Hij studeert Urban Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Kranenborg woonde een half jaar in Tokyo en gebruikte die tijd als inspiratiebron voor een van de verhalen in zijn bundel Astronaut.

 

In deze verhalenbundel valt meteen de veelzijdigheid van deze jonge auteur op. De bundel mag dan een vrij klassieke opbouw kennen, bestaande uit twee lange novelles, en zes korte verhalen, de aanpak is zeker jong en fris te noemen. Alle mogelijke manieren van communicatie komen aan bod van whatsappen, tot netflixen en googelen. De personages plegen even achteloos een telefoontje naar Japan of Afrika als naar Amsterdam. Niet alleen de communicatie is supersnel in beweging ook mensen verplaatsen zoch ook vlotjes al hoewel er ook nog ouderwets gelift wordt of zelfs meditatief tram gereden wordt. En daar komen heel sfeervolle verhalen van.

En die sfeer in al deze verhalen is erg belangrijk in deze verhalen en geeft ook warmte en kleur. Die sfeer zorgt er ook voor dat de lezer zich behaaglijk voelt in een verhaal ook al is het thema of de achtergrond minder bekend.

Het verhaal over Chinese doodskisten die de Nederlandse branche op dit gebied beconcureren is subliem en dat wijst er ook op dat de auteur heel goed meet humor weet te om te gaan, ja soms ook heel verfijnd het absurde weet aan te raken.

Kranenborg weet hoe hij zijn lezers moet uitdagen, vermurven en boeien, door op een geniale manier met taal en stijl te goochelen.

André Oyen

 

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.