Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

14-06-17

Hilary Mantel – De geest geven.

index (15).png


 

Hilary Mantel – De geest geven. Vertaald door Gerda Baardman en Anne Jongeling. Atlas Contact, Amsterdam. 236 blz. € 21,99. 9789025447953

 

Over je eigen verleden schrijven is net zoiets als in het donker door je huis stommelen als er een stop is doorgeslagen en je met je tastende hand naar oriëntatiepunten moet zoeken.

 

De Geest Geven, vijf delen en een epiloog bevat deze autobiografische roman uit 2003 - nu voor het eerst in het Nederlands - van Hilary Mantel als een soort raamvertelling opgezet. Die gaat voornamelijk over de jonge jaren van Mantel, over haar leven op het platteland van Engeland , te midden van vele familieleden.

Een leven , waarin haar ouders uit elkaar gaan, maar vanwege het katholieke geloof niet kunnen scheiden.

Stiefvader Jack komt, na een verhuizing, eerst bij hen in huis wonen, waarbij haar eigen vader een aparte slaapkamer betrekt. Heel verwarrend allemaal voor de jonge Hilary.

Haar leven op katholieke scholen, geleidt door nonnen, vind ze niet echt leuk. Maar lezen doet ze heel veel, ze leest alles wat los en vast zit.

Ook wordt ze een scherpe observator van haar omgeving, iets wat haar bij het schrijven van deze memoires zeker van pas zal zijn gekomen.

Voor het schrijven ervan had ze er een dubbel gevoel over, maar ze is, op haar vijftigste, gewoon begonnen en heeft opgeschreven wat in haar op kwam.

Hilary heeft altijd een slechte gezondheid gehad, als kind had ze veel last van koortsaanvallen, een reden voor haar stiefvader om haar een aanstellerig kind te vinden.

Tijdens haar studententijd leerde ze haar echtgenoot kennen, wat resulteerde in een huwelijk, heel gewoon voor die tijd. Na haar jaren met hem in Afrika scheidden ze, waarna ze later toch met hem hertrouwd is.

Het boek eindigt met de verkoop van Owl Cottage, voor haar een symbolisch afscheid nemen van haar leven voor haar vijftigste en van o.a. het feit, dat ze nooit kinderen heeft kunnen krijgen.

Het is een roman over de innerlijke strijd. Over het individu dat koste wat kost haar eigenheid wil bewaren. Natuurlijk – elke schrijver werkt en worstelt ermee – speelt de werking van het geheugen, de manier waarop herinneringen zich (valselijk) vastzetten, een belangrijke rol in Mantels proza. De geheimen van een gezin die als vanzelf tot fabuleren leiden, tot het inzetten van de verbeelding om het verhaal af te ronden.

Eigenlijk is dit schitterende memoir toch een roman geworden waarin uit een hypergevoelig meisje een schrijfster groeit.

Zo'n meisje was Hilary Mantel dus, auteur van bejubelde romans, die twee keer de Man Booker Prize kreeg: slim, beschadigd, gepantserd. Het woord is haar werkinstrument. Ze wordt een onweerstaanbaar grappige en spotlustige schrijfster.

André Oyen

 

 

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.